Atnaujintas 2003 m. kovo 7 d.
Nr.19
(1123)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šv. Kazimierai, padėk mums įprasminti Gavėnią!

Pelenų dieną bažnyčiose ant galvų barstomų pelenų apeigos metu kunigai sako:”Atsiverskite ir tikėkite Evangelija” arba: “Dulkė esi, ir dulke pavirsi”. Pastaroji formuluotė primena žmogaus trapumą.
Būtų gerai, kad kunigo tariami žodžiai, kviečiantys atsiversti, paskatintų virptelėti žmogaus širdį. Juk tai gali būti pirmas impulsas, kad žmogus pradėtų mąstyti ne vien apie tai, jog yra panašus į pilkšvą pelenų dulkę, bet kad jis pagaliau suvoktų esąs Dievo meilės žėrinti dulkė, kurios nuodėmių juodumas jau numazgotas Golgotoje Nukryžiuotojo krauju.
Gavėnia dėl to mums ir duota, kad, dažniau prisimindami Jėzaus kančią, pavyzdžiui, Kryžiaus kelių apmąstyme, labiau suprastume, kad Jo kentėjimai, nors ir nėra mūsų galutinis tikslas, - niekuo kitu nepakeičiami Jėzumi sekimo būdai, padedantys mums išsilaisvinti iš savo kalčių kryžiaus tempimo, kad su drąsesniu tikėjimu paimtume Viešpaties mums siūlomą asmeninį kryžių, kurį neštume tvirtai, ramiai ir džiugiai, idant laikų pilnatvėje galėtume ,,apsivilkti spindinčia, tyra drobe; o ta drobė – tai šventųjų teisūs darbai” (Apr 19, 8).


Viešnagė Šv.Kazimiero seserų vienuolyne

Kairėje - Šv.Kazimiero ordino nariai, pasauliečiai ir
poetas R.Keturakis (antroje eilėje antras),
dešinėje - Šv.Kazimiero kongregacijos vienuolės

Jau ketveri metai, kai egzistuoja pasaulietinis Šv.Kazimiero ordinas, kurio devizas „Vivere bonum faciendo“ (lietuviškai „Gyventi darant gera“), ėmėsi iniciatyvos ir nutarė į Šv.Kazimiero seserų kongregacijos vienuolyną pakviesti poetą ir rašytoją Robertą Keturakį, aktorių Saulių Bagaliūną pristatyti R.Keturakio poemą „Penkios lelijos šv. Kazimierui“.
Vasario 28 dienos popietę Pažaislio vienuolyno Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kanclerio Kristupo Paco menėje ir vyko minėtasis susitikimas. Ilgame koridoriuje, vedančiame į menę, buvo eksponuota kelias dienas anksčiau įvykusio Kauno miesto vidurinių mokyklų, gimnazijų, moksleivių piešinių „Šv.Kazimieras - Lietuvos jaunimo globėjas“ paroda.


Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai – 32 tūkstančiai litų

Vasario 17 dieną, pratęsdami Vasario 16-osios iškilmių minėjimą, Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos nariai susirinko į šventinį posėdį. Tarybos pirmininko Albino Staugaičio kvietimu, šventiniame posėdyje viešėjo ypatingasis svečias – Lietuvos laisvės kovų dalyvis, buvęs Lietuvos partizanas, III laipsnio Vyčio ordino kavalierius, atsargos majoras Juozas Armonaitis. Dešimt metų praleidęs Vladimiro kalėjime, sužeistas, paskui ištremtas į Uchtą (Komijos autonominė respublika), J.Armonaitis į Lietuvą sugrįžo 1957 metais ir sunkiai skynėsi gyvenimo kelią. Būdamas invalidu nepalūžo, įgijo siuvėjo specialybę, sukūrė šeimą ir toliau nepaliovė mylėti gyvenimo, tėvynės, nesitaikstė su istorine neteisybe. Lietuvai vaduojantis iš okupantų jungo, J.Armonaitis aktyviai dalyvavo atgimimo įvykiuose, parašė atsiminimų knygelę „Meskit dalgius, imkit kardus“. Svarbiausia, kad bet kokioje situacijoje jis sugebėjo savyje išsaugoti žmogaus orumą ir tikėjimą.
Kolegos ir artimieji J.Armonaitį pažįsta kaip tą, kuris pats, iškentęs ne vieną skausmingą akimirką, nereikalaudamas atlygio, visuomet stengiasi padėti kitiems tiek dvasiškai, tiek materialiai. Į jį, prašydamas pinigų operacijai ar kitiems labai svarbiems reikalams, kreipėsi ne vienas pensininkas ar invalidas. J.Armonaitis gerai supranta tų žmonių dalią, nes pats yra pensinio amžiaus pirmos grupės invalidas. Anot jo, pinigai nėra skirti tam, kad prie jų prisirištum, o kad galėtum kilniai gyventi. Šia intencija Kauno Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai iš savo asmeninių santaupų jis paaukojo 32 tūkst. litų, o politinių kalinių ir tremtinių memorialui Petrašiūnų kapinėse skyrė 1000 dolerių.


Vizitas į Ameriką

Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas kun. Vytautas Grigaravičius lankėsi Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pagrindinis vizito tikslas - užmegzti ryšius su lietuvių išeivija ir tenykšte katalikų bendruomene solidarizuojant pastangas Kauno Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai atstatyti, numatant tolesnio visapusiško bendradarbiavimo gaires. Kelionės koordinatorius – JAV lietuvis Mindaugas Bubliauskas, prieš dešimt metų emigravęs iš Jonavos. Kelionę finansavo Mineapolio jėzuitų rekolekcijų namai. Vizito metu aplankytos Mineapolio, Čikagos, Kalifornijos lietuvių bendruomenės, susitikta su Bažnyčios hierarchais. Keturis milijonus gyventojų turinčio Mineapolio mieste esančioje San Paulo katedroje kun. V. Grigaravičius aukojo pirmas katedros istorijoje šv. Mišias lietuvių kalba. Susitikimų metu pristatyta Paminklinė Prisikėlimo bažnyčios atstatymo darbų ataskaita, priminta bažnyčios istorinė bei kultūrinė reikšmė lietuvių tautai. Gana gausiai susirinkusiai auditorijai buvo demonstruojamas videofilmas apie Paminklinę Prisikėlimo bažnyčią, platinamas lankstinukas, kuriame glaustai pateikiama bažnyčios architektūrinė-inžinerinė anotacija, apžvelgiama istorija, pateikiami banko rekvizitai lėšų aukojimui. Klebonas atsakinėjo į klausimus. Per visą vizito laiką suaukota aštuoni tūkstančiai litų. Vis dėlto kunigo teigimu, svarbiausi darbai dar laukia ateityje, nes ši kelionė buvusi daugiau pažintinio pobūdžio, o jos metu įvykę susitikimai su įtakingais išeivijos atstovais bei Katalikų Bažnyčios hierarchais leidžia turėti vilties, kad ateityje bendradarbiavimas tik plėsis ir stiprės. Vizito metu užmegzti draugiški ryšiai su JAV katalikų konfesijos atstovais, bažnyčių klebonais ir dėl to užsitikrinta plati tiek materialinė, tiek metodinė bei dvasinė parama atstatomajai Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai. Iš JAV kolegų gautas pasiūlymas kitąmet atvykti ilgesniam laikui, pažadėta plati Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios atstatymo populiarinimo informacinė programa, lėšų rinkimo vajaus organizavimas įvairiuose JAV miestuose ir parapijose.