Atnaujintas 2003 m. kovo 7 d.
Nr.19
(1123)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai – 32 tūkstančiai litų

Vasario 17 dieną, pratęsdami Vasario 16-osios iškilmių minėjimą, Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos nariai susirinko į šventinį posėdį. Tarybos pirmininko Albino Staugaičio kvietimu, šventiniame posėdyje viešėjo ypatingasis svečias – Lietuvos laisvės kovų dalyvis, buvęs Lietuvos partizanas, III laipsnio Vyčio ordino kavalierius, atsargos majoras Juozas Armonaitis. Dešimt metų praleidęs Vladimiro kalėjime, sužeistas, paskui ištremtas į Uchtą (Komijos autonominė respublika), J.Armonaitis į Lietuvą sugrįžo 1957 metais ir sunkiai skynėsi gyvenimo kelią. Būdamas invalidu nepalūžo, įgijo siuvėjo specialybę, sukūrė šeimą ir toliau nepaliovė mylėti gyvenimo, tėvynės, nesitaikstė su istorine neteisybe. Lietuvai vaduojantis iš okupantų jungo, J.Armonaitis aktyviai dalyvavo atgimimo įvykiuose, parašė atsiminimų knygelę „Meskit dalgius, imkit kardus“. Svarbiausia, kad bet kokioje situacijoje jis sugebėjo savyje išsaugoti žmogaus orumą ir tikėjimą.
Kolegos ir artimieji J.Armonaitį pažįsta kaip tą, kuris pats, iškentęs ne vieną skausmingą akimirką, nereikalaudamas atlygio, visuomet stengiasi padėti kitiems tiek dvasiškai, tiek materialiai. Į jį, prašydamas pinigų operacijai ar kitiems labai svarbiems reikalams, kreipėsi ne vienas pensininkas ar invalidas. J.Armonaitis gerai supranta tų žmonių dalią, nes pats yra pensinio amžiaus pirmos grupės invalidas. Anot jo, pinigai nėra skirti tam, kad prie jų prisirištum, o kad galėtum kilniai gyventi. Šia intencija Kauno Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai iš savo asmeninių santaupų jis paaukojo 32 tūkst. litų, o politinių kalinių ir tremtinių memorialui Petrašiūnų kapinėse skyrė 1000 dolerių.
Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas A.Staugaitis visos tarybos vardu dėkojo J.Armonaičiui už kilnią auką ir asmeninį įnašą atstatant tautos šventovę – Paminklinę Prisikėlimo bažnyčią. Dar eiliniame posėdyje pasiūlęs pagerbti minėtąjį svečią, prie sveikinimų prisidėjo bei padėkos raštą įteikė ir LKD Kauno skyriaus Švietimo ir kultūros sekcijos pirmininkas, Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininko pavaduotojas Zigmas Tamakauskas. Gražius sveikinimo žodžius pasakė ir Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos narė Vincenta Duliūnaitė.

XXI amžiaus informacija

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija