Atnaujintas 2003 m. kovo 14 d.
Nr.21
(1125)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio dekanate

Vyskupas Jonas Kauneckas (kairėje)
Panevėžio Gyvojo rožinio kalbėtojų agapėje

Patikėjusieji maldos galia

Panevėžys. Vasario 1-ąją į Švč. Trejybės bažnyčią susirinko daug tikinčiųjų. Daugiausia tarp jų buvo Gyvojo rožinio grupelės maldininkų. Pamaldų pradžioje bažnyčios rektorius, Gyvojo rožinio grupelės dvasios vadas kan. Bronius Antanaitis pranešė, jog 2003-ieji yra skelbiami Dievo Motinos metais, ir per tuos metus tikintieji melsis, kad ji globotų mūsų šeimas, tėvynę ir kiekvieną mūsų. Šv. Mišias už tą dieną susirinkusius ir kasdien kalbančius rožinį tikinčiuosius aukojo vyskupas Jonas Kauneckas.
Verta pasidžiaugti minėtos grupelės nariais ir šio renginio organizatoriais. Todėl vienos Gyvojo rožinio grupelės narių Birutės paklausiau, kada mieste gimė idėja kalbėti gyvąjį rožinį.
Moteris papasakojo, kad bendruomenė burtis pradėjo 1986 metais. Tai buvo mūsų tautos Atgimimo pradžia. Po ilgų, šaltų ateizmo metų tauta pakilo kaip ant sparnų. Pirmasis jų dvasios tėvas buvo kunigas Robertas Pukenis. Jo knygoje „Teesie“ aprašoma rožinio bendruomenė. Jau tada į bendrą maldą susijungė 579 žmonės. Buvo ir nesklandumų, skaldymosi ir skaldymo. Pasak Birutės, malda ir Dievo Motinos globa apsaugojo bendruomenę, kurioje šiandien yra per 700 narių, 34 grupelės.
Birutei tądien nemažą įspūdį padarė vyskupo pamokslas. Jis teisingai pabrėžė, kad malda yra visagalė. Ji griauna net diktatūrines santvarkas. Pavyzdžiui, kai išėjo į gatves milijonai filipiniečių su rožiniais rankose, sustojo tankai, o išlipę iš jų tankistai klaupėsi priešais minią ir meldėsi kartu. Šiandien tokia pat karšta malda reikalinga ir mūsų tėvynėje.
Klausydamasi šios moters žodžių, pagalvojau, jog šių dienų technikos ir mokslo amžiuje per tyliai ir per mažai kalba Bažnyčia, aiškindama maldos, varpų skambėjimo, kryžiaus daromus stebuklus. Žmogui Dievo duota proto galia tuos stebuklus atskleisti, paaiškinti. Jau pripažinta, jog tik dvasinis pasaulis - Dievo pasaulis - vadovauja fiziniam pasauliui.
Birutė paminėjo ir pagrindinę tokio neveiklumo priežastį - per mažai turime dvasininkų. Darbų - šimtai, o artojų - tik dešimtys. Juk kiekvieną sekmadienį kviečiami tikintieji melstis už pašaukimus. Kaip minėjo vyskupas, 1945 metais Amsterdame Idai Perdeman pasirodžiusi Dievo Motina pasakė: „Šiais laikais noriu būti vadinama Visų tautų Motina ir Moterimi“. Ką šie žodžiai reiškia, tegul pamąsto kiekvienas tikintysis. Pasak Birutės, jų bendrijos tikslas - visą Panevėžio miestą apjuosti rožiniais. Kol kas tokių maldininkų yra nepakankamai. Todėl ji kreipiasi į tikinčiuosius ir kviečia jungtis į Marijos legioną. Turime taip prašyti Dievo Motinos: „Visų tautų Motina, kuri kartą buvai vadinama Marija, būk mūsų visų užtarėja“.

Zita ARIMAVIČIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija