Atnaujintas 2003 m. kovo 14 d.
Nr.21
(1125)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gimnazija pagerbė arkivyskupą

Kauno jėzuitų gimnazija jau ne pirmus metus vasario mėnesį pagerbia Lietuvos Nepriklausomybės kūrėjus, Vasario 16-osios Akto signatarus. Taip 2002 m. vasario 14 d. buvo pagerbtas prof. Pranas Dovydaitis, šiemet vasario 13 d. - Nepriklausomos Lietuvos valstybės kūrėjas arkivyskupas Mečislovas Reinys (1884-1953).
Renginys Šventųjų Kirilo ir Metodijaus dieną pradėtas šv. Mišiomis, kurios buvo aukotos už visus, kūrusius Nepriklausomą Lietuvos valstybę, žuvusius dėl jos laisvės. Prieš altorių, ant specialiai ištiesto šilko iš žvakučių aštuntokų išdėstytos Lietuvos valstybės ribos, bei į altorių laiptais kylančios žvakės tapo svarbiu šventės akcentu. Prieš šv. Mišias buvo iškilmingai įneštos Lietuvos bei gimnazijos vėliavos. Šv. Mišias aukojo gimnazijos direktorius kun. Gintaras Vitkus, SJ, bei gimnazijos kapelionas Vytautas Sadauskas, SJ, kuris ir pasakė pamokslą. Prieš šv. Mišias kun. G. Vitkus, SJ, kalbėjo apie Vasario 16-osios svarbą mūsų tautai ir valstybei, būtinybę stengtis kuo daugiau sužinoti apie asmenis, kūrusius Nepriklausomą Lietuvą, apie pastangas, kad greičiau arkiv. M. Reinys būtų pakeltas į altorių garbę.
Po šv. Mišių šių eilučių autorė 5-8 klasių mokinius supažindino su arkiv. M.Reinio biografijos svarbesniais faktais, vėliau gimnazistams perskaitė paskaitą ,,Lietuvos valstybės kūrėjo arkivyskupo M.Reinio kelias į altorių garbę“. Paskaita buvo iliustruota arkiv. M. Reinio gyvenimo bei veiklos schemomis, ir šiandien nepraradusiomis aktualumo jo mintimis bei arkivyskupo rankraščio (tai 1943 metų sveikinimas Šerkšnui) pavyzdžiu. Kalbėta apie arkivyskupo vardo kuo platesnį garsinimą Lietuvoje, ypač šiais metais, kai lapkričio 8 dieną minėsime Dievo tarno M.Reinio 50-ąsias mirties Vladimiro kalėjime metines.
Vasario 16-osios minėjimą dainomis papuošė mokytojos Vitos Braziulienės vadovaujamas gimnazijos etnografinis ansamblis.
Reikia pasidžiaugti, kad Kauno jėzuitų gimnazija itin prasmingai paminėjo arkiv. M. Reinio atminimą, susiedama jo – nepriklausomos valstybės kūrėjo – pagerbimą su Vasario 16-ąja.

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija