Atnaujintas 2003 m. kovo 21 d.
Nr.23
(1127)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Lietuva
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Būtina išnaudoti istorinę progą

Seimo narys Algirdas Saudargas

Seimo narys, buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas atremia euroentuziastų argumentą, kad įstojus į ES bus amžiams užtikrintas Lietuvos saugumas, išspręstos visos politinės problemos. Likus kelioms dienoms iki galimų karų veiksmų Irake, A.Saudargas interviu „XXI amžiui“ sakė: „Pasaulis nėra toks ramus ir paprastas, kaip kai kam gali atrodyti po komunizmo žlugimo. Bet nėra pasaulyje ir užkampėlių pasislėpti. Nė viena, kad ir kokia nepriklausoma, valstybė nepaspruks į užuovėją, kurios nepasiektų pasaulio globalizacijos vėjai. Tokių užuovėjų, deja, nėra. Tačiau turime būti aktyvūs ir stiprinti savo valstybę. Narystė Europos Sąjungoje ir NATO būtent ją ir sustiprina - buvimas šiose organizacijose įgyvendina mūsų galias. Jeigu neturime teisės lygiu pagrindu kartu su kitais priimti sprendimų, ką su tokiu suverenitetu veikti? Dabar turime galimybę atgauti sau priklausančią vietą Europoje. Ir tuo būtina pasinaudoti“.

Visuomenės apklausos rodo, kad narystę Europos Sąjungoje remia pakankamai didelė piliečių dalis. Tačiau pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta kažkokio netikrumo, netgi bauginančių balsų, kad tos apklausos nedaug vertos, kad Lietuvoje dėl nieko negalima būti tikram ir kad mūsų spurtas į Europą gali nutrūkti pačioje finišo tiesiojoje. Kaip jūs prognozuojate referendumo rezultatus, ar nekankina slogios nuojautos?


Gegužės 10-11-ąją – referendumas dėl Lietuvos stojimo į ES
Ar verta Lietuvai stoti į ES?

Artėjant gegužės 10-11-osios referendumui, „XXI amžiaus“ skaitytojus supažindiname su įvairiais iškylančiais klausimais, abejonėmis, ar Lietuvai būtų blogiau, ar geriau būnant Europos Sąjungoje. Į dažniausiai pasitaikančius svarbius praktiškus klausimus pateikiame trumpus atsakymus, kaip juos suformulavo Europos Komitetas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

1. Kodėl Lietuva stoja į Europos Sąjungą?
Lietuva stoja į ES, nes tai atitinka jos nacionalinius interesus, o rimtų ir realių alternatyvų narystei ES, bent jau kol kas, nepateikiama. Be to, narystės ES pranašumų yra gerokai daugiau nei trūkumų.
Kokie pagrindiniai motyvai skatina Lietuvą siekti narystės ES? Lietuva yra valstybė, dar palyginti neseniai pradėjusi ekonominės sistemos pertvarką ir kurianti rinkos ekonomiką. Narystė ES leidžia Lietuvai perimti ES patirtį, kaip sėkmingai plėtoti rinkos ekonomiką. Šiam tikslui pasiekti ES skiria daug lėšų (dažnai negrąžintinų), dalijasi patirtimi ir žiniomis.