Atnaujintas 2003 m. kovo 21 d.
Nr.23
(1127)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Lietuva
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kas suluošino žmones?

Žiniasklaida skelbia, jog labai sunku Lietuvoje mokiniams: kai kur jiems pėsčiomis reikia eiti mokyklon kelis kilometrus, jie ne visada sočiai pavalgę, reikia pirkti brangias knygas, sąsiuvinius. Dar prisimena, kaip buvo sovietmečiu, pokariu? Tada tėvai už darbadienį, o jų daug neturėjo, nes už menkiausias bausmes juos nubraukdavo, gaudavo rieškučias nevėtytų grūdų. Kaip išgyventi? Todėl išmoko vogti. Ką valgė tada vaikai, kas jiems pirko mokymo priemones, kurių net stokojo, kas vežiojo mokyklon? Praturtėjo valstybė, tapo lengviau mokiniams, valdžia nupirkdavo vadovėlius. Kaip ir kiekviena pradžia buvo sunki, sunkesnė negu šiandien. Žiniasklaida, skelbdama, kas dabar tik bloga, o anksčiau kas gera, atrodo, nori Lietuvą sugrąžinti į tuos „gerus laikus“. Aš nesakau, kad dabar viskas gerai, bet tikiu, kad Lietuva sustiprės ir bus geriau, tik nereikia kelti panikos ir dėl negerovių kai kam džiaugtis. Galėtų dabar kai kuriuos vadovėlius spausdinti ant prastesnio popieriaus – būtų pigesni.
Ir dar. Dažnai mąstau, kodėl prieškario ir pokario Lietuvoje, nors ir buvo daug vargo, žmonės sunkiai dirbo, bet taip nesižudė, nežudė net dar negimusių vaikų, nors šeimos buvo gausios. Kodėl taip atsitiko? Ar ne 50 metų gyvenimas sovietiniame rojuje, ateizmas, vertybių perkainojimas suluošino žmones? O kas dabar darosi, matome iš TV laidos „Atleisk“…
Dzūkijoje pažinojau šeimą, turėjusią du hektarus prastos žemės ir dešimt vaikų, kuriuos pavasarį paleisdavo tarnauti, o rudenį grįždavo namo. Į tolokai esančią mokyklą užpustytais kaimo keliais per sniegą brido ne sotūs, šiltai aprengti, bet mylimi ir laukiami. Kiek galėjo, kaimiečiai padėjo. Šeima gyveno gražiai, nors varganai. Kaimynai, matydami jų vargą, kartais tėvams papriekaištavo, kam leidžia tiek daug vaikų į pasaulį vargo vargti, o jie atsakydavo: „Nors ir kaip nenorėtume, bet gandras vis atneša Dievo dovanotą mylimą ir laukiamą vaiką…“ Iš paaiškinimo matome, kaip sunkiai gyveno, bet vaikų nežudė, neatsisakė, juos mylėjo, augino, mokė.
Kas kaltas dabar? Girtavimas, nedarbas, malonumų vaikymasis, švietimas, kultūra, civilizacija ar kas kita? Tad ir peršasi išvada: dėl tokio gyvenimo kalta sovietinė 50 metų okupacija.

Vincas STEPONAVIČIUS
Krekenava, Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija