Atnaujintas 2003 m. kovo 21 d.
Nr.23
(1127)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Lietuva
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kuo skiriasi alkoholizmas nuo narkomanijos?

Rimtai pagalvojus, nedaug skiriasi vieni kvaišalai nuo kitų. Tiek nuo vienų, tiek nuo kitų žmogus kvailėja, žlunga morališkai, degraduoja. Gali kilti klausimas: kodėl vieni kvaišalai yra už įstatymo ribų, o kiti, ne mažiau žalingi, ne tik nedraudžiami, bet dar ir reklamuojami? Manau, jog yra priežasčių: alkoholis naudojamas jau nuo neatmenamų laikų ir tiesiog įaugęs į buitį, daugelis neįsivaizduoja gyvenimo be jo. Tuo tarpu narkotikai, palyginti naujas kvaišalas, todėl ir draudžiamas kaip labai kenksmingas.
Per žiniasklaidą tenka išgirsti, kad kai kuriuose kraštuose raginama legalizuoti lengvuosius narkotikus. Čia ir vėl tas pats klausimas: kodėl prieš visas blogybes nekovojama vienodai? Čia randu tokį negražų atsakymą. Daugeliui svarbiau už viską tapo visagalis pinigas. Daugelis gauna didžiulius pelnus iš kitų žmonių nelaimių: suluošintų gyvenimų, sugriautų šeimų ir t.t.
Buvo laikas, kai prieš girtuoklystę Lietuvoje griežtai kovojo vyskupas Motiejus Valančius. Ar nereikėtų ir dabar tuo pavyzdžiu veikti, nors šiandien tai būtų žymiai sunkiau?

Algirdas Jonas Kujalis,
Vyskupo M.Valančiaus blaivystės
sąjūdžio narys
Ukmergė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija