Atnaujintas 2003 m. kovo 21 d.
Nr.23
(1127)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Lietuva
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Paskutinis įspėjimas - karo pradžia?

Praėjusį antradienį, 3 val. ryto Lietuvos laiku, JAV prezidentas Džordžas Bušas kreipėsi į tautą su specialiu pareiškimu dėl Irako. JAV prezidentas pateikė ultimatumą Irako diktatoriui Sadamui Huseinui per 48 valandas kartu su sūnumis Udajumi ir Kusajumi palikti šalį. To nepadarius, prasidės masinė Jungtinių Valstijų ginkluotųjų pajėgų invazija į Iraką. Beje, S.Huseinas šiomis dienomis paskyrė jaunesnįjį sūnų Kusajų atsakingu už Bagdado ir Tikrito miestų gynybą. 1966 metais gimęs Kusajus, garsėjantis nepaprastu žiaurumu, vadovauja Irako saugumo sistemai. Jam taip pat pavaldūs Irako gvardijos daliniai bei jo tėvą saugančios specialiosios pajėgos.
Australijos vyriausybės atstovas pranešė, kad Australija parems JAV karinę operaciją Irake. Kaip teigė Australijos premjeras Džonas Hovardas, Australijos kariai bus pasiųsti į karo veiksmų rajoną, kai tiktai bus gautas JAV prezidento Dž.Bušo prašymas. Šiuo metu Persijos įlankos regione jau yra du tūkstančiai Australijos karių.
Atrodo, tą patį pagaliau rengiasi padaryti ir Turkija. JAV prezidentas paragino užsienio šalių diplomatus, žurnalistus, taip pat Jungtinių Tautų ginkluotės inspektorius nedelsiant palikti Iraką. Paskutiniu momentu JAV ir Didžioji Britanija atsiėmė savo pateiktą Saugumo Tarybai rezoliucijos projektą, tuo pabrėždamos, jog visos diplomatinės pastangos baigėsi. Dėl tų pastangų žlugimo Vašingtonas ir Londonas pirmiausia kaltina Prancūziją. Šios šalies politikai, norėdami išgelbėti Irako diktatorių, griebiasi net labai negarbingų priemonių. Įtakingi Paryžiaus politikai paragino popiežių Joną Paulių II nedelsiant vykti į Bagdadą ir tapti gyvuoju skydu. Tiesa, tie politikai patys tuo gyvuoju skydu tapti nepasisiūlė.
Tuo tarpu dėl Irako puolimo kilo didelė sumaištis Didžiosios Britanijos vyriausybėje. Apie savo atsistatydinimą pranešė valdančiosios Leiboristų partijos daugumos parlamente vadovas, buvęs užsienio reikalų ministras Robinas Kukas. Net jeigu pagrindinė JAV sąjungininkė Didžioji Britanija ir atsisakytų dalyvauti karinėje operacijoje Irake, JAV jau pasirengė pulti.
Beje, tuoj po prezidento Dž.Bušo kalbos pasaulio biržose pakilo akcijų ir pastaruoju metu gerokai kritęs JAV dolerio kursas, tačiau smuko naftos ir aukso kainos.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija