Atnaujintas 2003 m. kovo 26 d.
Nr.24
(1128)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Laikas ir žmonės
Kultūra
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

JAV kariuomenės ordinaras kvietė melstis už taiką ir paremti tarnaujančius karius

Britų trečiojo oro desanto pulko kariai
ryto pamaldose Kuveite

EPA-ELTA nuotrauka

„Geriausia, kuo Amerikos katalikai gali paremti karinėse pajėgose tarnaujančius vyrus ir moteris, tai melstis už taiką“, - sakė JAV karinės diecezijos arkivyskupas Edvinas O’Brajenas, pažymėdamas, jog visiems kariams būtų geriau nekariauti. Arkivyskupas taip kalbėjo Čikagoje, kur kovo viduryje vadovavo airių globėjo Šv.Patriko šventės liturgijai. Jis taip pat kvietė parapijas ir atskirus asmenis paremti šeimas, ypač vaikus, karių ir jūreivių, kurie buvo dislokuoti Artimuosiuose Rytuose. Rengiantis šiai karinei kampanijai, tarnybon buvo pašaukti tūkstančiai rezervistų nacionalinės gvardijos kovotojų, kurie dabar neapibrėžtam laikui yra atitrūkę nuo savo šeimų ir dėl to gali patirti stresą.
Ypač prasidėjus kovoms Irake, parapijiečiai gali daug padėti prisimindami savo sūnus, dukras, tėvus ir motinas bei draugus maldose ir jų intencija aukodami šv.Mišias, sakė arkivyskupas E.O’Brajenas, duodamas interviu Čikagos arkivyskupijos savaitraščiui „The Catholic New World“. Jis pastebėjo, jog nemano, kad Jungtinėse Valstijose ir kitur vykusios antikarinės demonstracijos, kuriose dalyvavo ir kai kurie dvasininkai, buvo kuo nors stebinančios. „Laisvė demonstruoti priklauso žmonių teisėms, ir jie jomis pasinaudojo. Mes gyvename laisvoje šalyje, - sakė iš Niujorko kilęs arkivyskupas E.O’Brajenas, kuris kariuomenės ordinaru tarnauja nuo 1997 metų. - Mes matėme daug demonstracijų - gal net išraiškingesnių - ir 1991 metais, kai ėjome vaduoti Irako užgrobto Kuveito. Tuomet taip pat buvo didžiulė opozicija“. Tačiau, kai Bažnyčios ganytojai - nuo popiežiaus Jono Pauliaus II iki vietinių klebonų - agituoja už taiką, tie, kurie atlieka karinę tarnybą, turi būti pasirengę kovoti.
„Bažnyčia moko, kad galutinis sprendimas priklauso tiems, kurie veikia kaip vyriausybės vadovai, - kalbėjo arkivyskupas. - Bažnyčia nėra ekspertas politikos ir tarptautinės diplomatijos reikaluose. Mes galime raginti siekti taikos ir melstis už taiką, bet visada addendum, kad karas yra paskutinė priemonė“. Vienas kariuomenės kapelionų uždavinių - be sielovados tų, kurie pavojingoje tarnyboje, ir jų šeimų, - aiškinti kariškiams, ką Bažnyčia moko apie teisingą karą.
„Bažnyčios pareiga - nustatyti etines ribas, kas gali būti daroma arba nedaroma karo atveju“, - aiškino kariuomenės ordinaras. Jis pabrėžė, jog tie, kurie, tarnaudami savo šaliai, saugo taiką, gali būti vadinami taikdariais. JAV karinėse pajėgose, iš viso turinčiose 1,5 milijono karių, kapelionais tarnauja daugiau kaip tūkstantis kunigų. Pranešama, kad kariniuose veiksmuose Irake dalyvaujančiuose amerikiečių ir britų daliniuose dirba daugiau kaip 200 katalikų ir protestantų kapelionų.

CRTN

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija