Atnaujintas 2003 m. kovo 26 d.
Nr.24
(1128)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Laikas ir žmonės
Kultūra
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Per tūkstančius kilometrų - su filmavimo kamera

Neseniai Jonavos viešojoje bibliotekoje veikė įdomi paroda, skirta Jonavos rajono Rimkų kaime gimusiam ir augusiam kino operatoriui ir režisieriui, Lietuvos nusipelniusiam kultūros ir meno veikėjui Zacharijui Putilovui, parengta jo 70-mečiui.
Z.Putilovas, bemaž prieš keturis dešimtmečius pradėjęs kino operatoriaus ir režisieriaus veiklą, sukūrė nemažai dokumentinių kino juostų, šiandien laikomų neįkainojamu dokumentinio kino meno metraščiu. Jo kamera nufilmavo per tūkstantį siužetų kino žurnalams, sukurta daugiau kaip šimtas dokumentinių filmų (daugelį jų pats ir režisavo), nufilmuota nemažai teatro spektaklių. Be šio gabaus ir talentingo kūrėjo, šiandien sunku įsivaizduoti Lietuvos dokumentinės kinematografijos istoriją.
Vos tik baigęs mokslus, Z.Putilovas pradėjo dirbti Lietuvos kino studijoje operatoriaus asistentu. O nuo 1964 metų prasidėjo savarankiškas operatoriaus darbas.
Lietuvai atgavus nepriklausomybę, ne vienam šalies gyventojui atsirado galimybė iš tremties parsivežti mirusių giminių palaikus. Kai grupė Lietuvos gyventojų išvyko į amžinojo įšalo vietas Sibire parsivežti artimųjų palaikų, su jais važiavo ir Z.Putilovas. Taip gimė dokumentinė kino juosta “Rauda”, kurioje buvo užfiksuotas buvusių Igarkos tremtinių gyvenimas.
Vėliau buvo sukurtos daugelio pripažinimo susilaukusios dokumentinės kino juostos “Laikas eina per miestą”, “Lietuva”. Ypač didelio susidomėjimo sulaukė dokumentinis filmas “Vėliava iš plytų”, pasakojantis apie tragišką lietuvio kareivio Artūro Sakalausko likimą. Taip pat į lietuviško dokumentinio kino istoriją įeis šie Z.Putilovo filmai: “Šventės”, “Prisiminimų vakaras”, “Gaudeamus”, sukurti kartu su režisieriais L.Pangonyte, A.Dausa, R.Verba, A.Tumu. 1976 metais sukurta dokumentinė kino juosta “Laimingas – tai aš” - Z.Putilovo kūrybos viršukalnė.
Kino operatoriaus ir režisieriaus kūrybos kelias niekada nebuvo atskirtas nuo Jonavos. Todėl turbūt nenuostabu, kad būtent šis provincijos miestas yra įamžintas ne vienoje kino juostoje: trijų dalių dokumentiniame filme “Kryžkelėje”, kuriame įamžinti jonaviečiai statybininkai, chemikai, baldininkai, dokumentiniame filme “Kitų namų šiluma”, pasakojančiame apie buvusio “Azoto” gamybinio susivienijimo direktorių Bronislovą Lubį. Paskutinis Z.Putilovo darbas apie gimtąjį miestą – filmas “Janių ir Jonų mieste”.
Daugelis Z.Putilovo kino juostų jau seniai peržengė Lietuvos sienas. Jo filmai buvo demonstruojami Vokietijoje, Jugoslavijoje, Sankt Peterburge. Nemažą pasisekimą filmai turėjo ir Ruane (Prancūzija) vykusiame kino festivalyje. Čia buvo rodomi jo dokumentiniai filmai “Lietuvos kino dienoraštis”, “Rauda”, “Vėliava iš plytų”.
2000 metų vasarą, švenčiant Jonavos įkūrimo 250 metų jubiliejų, iškilmėse tarp garbingų svečių buvo ir Z.Putilovas. Kaip tik per tą susitikimą buvęs jonavietis pradžiugino Jonavos gyventojus, pasakęs, kad artimiausiu metu rengiasi kurti naują filmą apie jonaviečius ir jų šiandieninį gyvenimą.

Alfonsas ZUBRECKAS
Jonava

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija