Atnaujintas 2003 m. kovo 28 d.
Nr.25
(1129)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės

Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Svarstymai dėl karinių veiksmų Irake moralinio pateisinimo

JAV jūrų pėstininkai susikaupę maldai prieš žygį

Vykstant Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos karinei operacijai „Laisvė Irakui“ prieš nusikalstamą Sadamo Huseino režimą, kuris nepakluso tarptautinės bendruomenės reikalavimams nusiginkluoti, JAV katalikų sluoksniuose tęsiasi diskusijos dėl invazijos į Artimųjų Rytų šalį moralinio pateisinimo. Šalies vyskupai, kaip ir popiežius Jonas Paulius II bei kiti pasaulio dvasiniai vadovai, kovo 19 dieną, prasidėjus kovoms Irake, pabrėžė savo „apgailestavimą, kad karo išvengti nepavyko“, ir paragino karines pajėgas ypač rūpintis Irako civilių gyventojų saugumu.
Šie svarstymai nėra tokie paprasti, nes pats Jungtinių Valstijų prezidentas nuolat pabrėžia – ne tik žodžiais, bet ir gyvenimo bei veiklos pavyzdžiu – savo, kaip „born again“ (tai yra “atgimusio“) krikščionio tikėjimo tvirtumą. Jis yra įsitikinęs savo „mesianistine vizija ir misija“ išvaduoti Iraką iš totalinio režimo „blogio“ ir pradėti regioninę demokratijos erą. Amerikos administracijos veiksmus remia nemažai žymių šalies katalikų socialinio mokymo ekspertų, kurių nuomone, ryžtas pašalinti terorizmą remiantį ir masinio naikinimo ginklus gaminantį režimą atitinką Bažnyčios „teisingo karo“ doktrinos nuostatas. Pagaliau šie svarstymai yra svarbūs ir tautinio patriotizmo atžvilgiu, nes JAV karinėse pajėgose tarnauja daug katalikų, kuriems tenka pakelti didžiąją karo naštą, ir dvasinė parama jiems yra labai reikalinga.


Jeruzalės katalikų patriarchas
Arkivyskupui Mišeliui Sabachui – 70

Arkivyskupas
Mišelis Sabachas

Dėl padėties Artimųjų Rytų regione reikšmingumo šiuo metu galbūt dažniausiai pasaulyje minimam katalikų arkivyskupui Jeruzalės lotynų patriarchui Mišeliui Sabachui kovo 19 dieną sukako 70 metų. Šis Nazarete gimęs ganytojas jau daugiau kaip penkiolika metų vadovauja didelius išbandymus patiriančiai Šventosios Žemės Katalikų Bažnyčiai. Jis yra pirmasis Palestinos arabas, užimantis šį postą nuo Jeruzalės lotynų katalikų patriarchato atkūrimo XIX a. viduryje.
Patriarchato jurisdikcijoje yra apie 150 tūkstančių lotynų apeigų katalikų, gyvenančių Izraelyje, Palestiniečių savivaldos teritorijoje, Jordanijoje ir Kipre. Nuo XII amžiaus, kai Šventojoje Žemėje įsiviešpatavo musulmonai arabai, šiame regione atskiros katalikų diecezijos nebuvo. Jeruzalės patriarchatą atkūrus 1847 metais, iki M.Sabacho paskyrimo 1988-aisiais jam visą laiką vadovavo italai vyskupai.
M.Sabachas studijavo teologiją Libano sostinėje Beirute ir Paryžiuje. Kunigu įšventintas 1955 metais. Prieš paskiriant patriarchu, buvo Betliejaus katalikų universiteto rektoriumi, dirbo katalikų klebonu Jordanijos sostinėje Amane. 1987 metų pabaigoje popiežius Jonas Paulius II paskyrė jį Jeruzalės lotynų katalikų patriarchu, tai yra vietos katalikų arkivyskupu, kuris tradiciškai turi patriarcho titulą. Vyskupo šventimus Šventasis Tėvas jam suteikė Romoje 1988 metų pradžioje.