Atnaujintas 2003 m. kovo 28 d.
Nr.25
(1129)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės

Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dėl 2003 metų Pasaulio lietuvių šventės Vilniuje organizavimo be alkoholinių gėrimų svarbos

LR Prezidentui R.Paksui,
LR Seimo Pirmininkui A.Paulauskui,
LR Ministrui Pirmininkui A.Brazauskui,
LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto
Pirmininkui R.Pavilioniui,
LR Seimo frakcijoms,
LR Kultūros Ministrei R.Dovydėnienei,
LR Švietimo ir mokslo Ministrui A.Monkevičiui,
Lietuvos Vyskupų Konferencijai,
Vilniaus miesto savivaldybės vadovams

Atkreipiame dėmesį, jog pastaraisiais metais masiniai kultūriniai renginiai Lietuvoje kartu tampa masinio girtavimo renginiais. Ne tik alaus „šventėse“, bet ir įvairiuose masiniuose pramoginiuose bei kultūriniuose renginiuose, jubiliejinėse šventėse greitoji medicinos pagalba veža į ligonines paauglius ir jaunuolius, apsinuodijusius alkoholiu bei kitais narkotikais; daugėja išžaginimų, net nužudymų, kitokių orgijų. Patirtis rodo, jog prie šių nelaimių ypač prisideda Alkoholio kontrolės įstatyme padarytos pataisos, leidžiančios visur ir visada pardavinėti bei reklamuoti alkoholinius gėrimus. Šias akivaizdžias klaidas Seimas turėtų greičiau ištaisyti. Dabar tuo uoliai naudojasi alkoholio verteivos. Organizuojamos įvairios akcijos. Pavyzdžiui, gersi daugiau alaus, rinksi kamštelius – laimėsi veltui dar daugiau alaus, kitų vertingų daiktų (alkoholio vartojimo plėtimas).
1998 metais Respublikinė dainų šventė Vingio parke kartu tapo ir girtavimo švente, girtavimo „mokykla“. Masiškai prekiauta pilstomu alumi, vynu. Indeliuose buvo nešiojamas ir siūlomas pilstomas alus, karštas vynas. Vaikų dainininkų akivaizdoje buvo nemažai įkaušusiųjų, svirduliuojančiųjų net pačioje estradoje. Aikštės pakraščiuose – išgėrusiųjų dainos, teršiama aplinka. Buvo išniekinta puiki šventė. Todėl mūsų šventes privalome gelbėti.
Į masinius renginius ateina daug tokių, kuriems svarbiausias tikslas – proga prisigerti (masina pilstomas alus). Dažnai atsinešama dar įvairių alkoholinių gėrimų, kitokių kvaišalų, kuriuos deda į alų.
Tačiau turime ir gražų pavyzdį. 1993 metais Šventojo Tėvo Jono Pauliaus II vizito dienomis Lietuvoje buvo uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais visur: tiek parduotuvėse, kioskuose, tiek ir restoranuose, kavinėse, bufetuose. Buvo ramu ir šventiška.
Masiniuose renginiuose tikslinga išvis nepardavinėti jokių alkoholinių gėrimų. Juk yra tiek puikių nealkoholinių gėrimų, vaisių bei uogų sulčių, mineralinio vandens ir pan.
Negailėkime pastangų, kad šią vasarą tokia būtų Pasaulio lietuvių dainų šventė Vilniuje. Juk tokia galimybė nurodyta Alkoholio kontrolės įstatymuose (pvz., 21 straipsnis). Yra viltis, kad UNESCO mūsų dainų šventes gali pripažinti nematerialaus pasaulio kultūros paveldo šedevru.
Kreipiamės į Lietuvos Respublikos Prezidentą, kitas aukščiausias valstybės institucijas, Vilniaus m. savivaldybės vadovus ir raginame, remiantis anksčiau minėtu įstatymu, priimti nutarimą, kad Pasaulio lietuvių dainų šventės renginiuose - Vingio parke, Kalnų parke, stadione nebūtų prekiaujama jokiais alkoholiniais gėrimais. O Vilniaus mieste dainų šventės dienomis alkoholiniais gėrimais būtų prekiaujama tik uždaruose restoranuose, baruose bei kavinėse.
Suprantama, jog tas nepatiks alkoholio verteivoms, įvairioms tamsioms jėgoms. Parodykime, kad, esant gerai valiai, dar sugebame skirti pelus nuo grūdų.

Visuomeninių organizacijų atstovai (iš viso 22 parašai)

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija