Atnaujintas 2003 m. kovo 28 d.
Nr.25
(1129)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės

Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kas ateina ir vėl praeina, o kas pasilieka visiems laikams?!

Neseniai pasirodė jau trečiasis naujosios Visuotinės lietuvių enciklopedijos (VLE) tomas. Iki šiol dienos šviesą išvydo penkios: Nepriklausomoje Lietuvoje išleisti devyni tomai Lietuviškosios enciklopedijos (iki raidės H, net karo metu jos leidyba vyko, nutrūko tik antrąkart okupavus bolševikams), sovietmečiu sugebėta išleisti stipriai susovietintą trijų tomų Mažąją lietuviškąją tarybinę (1966-1971), keturių tomų Tarybų Lietuvos (1985-1988) ir trylikos tomų Lietuviškąją tarybinę (1976-1984), o nuo raudonojo teroro pasitraukusieji į JAV tautiečiai sugebėjo sutelkti išeivijos šviesuomenę ir Amerikoje išleisti net 37-ių tomų vadinamąją Bostono enciklopediją. Tai tikras žygdarbis lietuvių kultūros ir pilietiškumo istorijoje, kažin ar turintis analogų pasaulio istorijoje. Negana to, Bostono enciklopedija apimtimi ir turiniu lenkia visas iki šiol išleistąsias tėvynėje ir tebėra nepamainomas šaltinis, teikiantis išsamiausias žinias apie Lietuvos istoriją ir jos žmones.


Atsikratykime okupacinio žodyno

Jau gilioje senovėje kinų mąstytojas Konfucijus kalbėjo apie žodžių įtaką žmonių laisvei: „Kai žodžiai praranda prasmę, žmonės praranda laisvę“.
Apie 1922 metus Karnegio fundacija (Carnagie Endovement) Amerikoje pasamdė mokslininkus nurodyti būdus lengviausiai pakeisti iš pagrindų visuomenę, pakeičiant jos galvoseną, pažiūrą į save, tautą, valstybę. Tie mokslininkai nustatė, jog lengviausia tai pasiekti dviem būdais: sukeliant karą ir pakeičiant istoriją.
Kadangi mes per ilgai vartojame okupanto mums primestą žodyną, net nejaučiame, kad tuo yra keičiama bei klastojama Lietuvos istorija. Gal Stalinas turėjo tai mintyje, kai gyrėsi: „Duokite man vieną generaciją, ir aš sunaikinsiu tautą“. Atrodo, jam gal ne visai pavyko su mūsų tauta todėl, kad ji buvo giliai įsišaknijusi savoje didingoje istorijoje.