Atnaujintas 2003 m. kovo 28 d.
Nr.25
(1129)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės

Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Sadamas Huseinas - budelis, tapęs didvyriu

Bulgarijos sostinėje Sofijoje nuo 1988 metų gyvena Irako politinis emigrantas chemijos profesorius Hamadas Abu Nahidas. Prasidėjus Irako krizei, profesorius ryžosi papasakoti apie tai, ką jis žino apie Irako diktatorių Sadamą Huseiną. O žino jis iš tiesų nemažai. Mat H.Abu Nahidas mokėsi kartu su Sadamu vienoje Bagdado vidurinėje mokykloje. S.Huseino tėvas anksti mirė, o motina labai greitai vėl ištekėjo, todėl pagrindiniu Sadamo globėju ir auklėtoju tapo jo dėdė, tos mokyklos mokytojas. Tai, pasak profesoriaus, buvo žmogus, atvirai propagavęs fašistines nuotaikas, didelis Hitlerio gerbėjas ir visa tai perdavė savo giminaičiui. Beje, dauguma S.Huseino artimų giminaičių buvo komunistai ar jiems prijaučiantieji.


Karo įvykiai Irake

Priešingai nei prognozuota, karinė operacija Irake aiškiai užsitęsė. Tą rodo ne tik atkaklūs mūšiai, vykstantys už 100 kilometrų nuo Bagdado, bet ir JAV prezidento Džordžo Bušo kreipimasis į Senatą ir Kongresą, reikalaujant skubiai skirti papildomai karui Irake ir jo pokariniam atstatymui dar 75 milijardus dolerių.
Stebėtojai ir ekspertai atkreipia dėmesį į paaštrėjusius Vašingtono ir Maskvos santykius. Prezidentas Dž.Bušas telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu V.Putinu ir atkreipė jo dėmesį į Rusijos kompanijų tiekiamą ginkluotę Irako režimui. JAV prezidentas netgi nurodė V.Putinui tų kompanijų adresus, vadovų pavardes bei kitus duomenis. JAV žvalgyba turi duomenų, kad Rusijos firmos pateikė Irakui ypač tikslių įrengimų, galinčių blokuoti iš žvalgybinių palydovų perduodamą informaciją, kuri yra labai svarbi apšaudant raketomis ir bombarduojant tikslius konkrečius objektus. V.Putinas paneigė tuos kaltinimus, bet pažadėjo „pasidomėti“ tais reikalais. Tuo tarpu vienos rusų kompanijos, apkaltintos ginkluotės tiekimu Irakui, vadovas V.Antonovas pripažino, kad jo firma bendradarbiauja su Irako režimu, bet teigė, jog ginkluotė į Iraką pateko per trečiąsias šalis. Tarp tų šalių V.Antonovas paminėjo Ukrainą ir Siriją. Paaiškėjus tokiems faktams, didieji Amerikos laikraščiai jau prabilo apie naująjį „šaltąjį karą“ tarp JAV ir Rusijos.


Dėl veiksmų nušalinti Irako režimą
Pareiškimas

JAV prezidentas Dž.Bušas eina ištaisyti savo tėvo klaidos. Irako diktatoriaus ir jo agresyvaus fašistinio režimo problema galėjo būti išspręsta jau prieš dvylika metų, bet Vakarų demokratijų koalicija ir sąjungininkai, išlaisvinę Kuveitą ir apgynę kai kurias naikinamas Irako mažumas, tuomet sustojo prie Bagdado vartų. Kaip regis, tą galėjo lemti nuolaidžiavimas ar net pažadai Sadamą Huseiną užtariančiai Sovietų Sąjungai.