Atnaujintas 2003 m. balandžio 2 d.
Nr.26
(1130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Kultūra
Laikas ir žmonės
Literatūra
Istorijos vingiai
Švietimas
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šviesiuose namuose - šviesūs dirbiniai

Alytiškio Broniaus Palažijos
drožti šachmatai

Autoriaus nuotrauka

Valstybinės įmonės “Lietuvos paštas” Ryšininkų kultūros rūmuose įsikūrusioje tautodailės galerijoje “Kuparas”, kuri yra sostinės Šv. Jono gatvėje, vienu metu eksponuojama apie 300 autorių darbų arba apie keliolika tūkstančių dirbinių.
Užsuka čia ir žmonės, norėdami ko nors įsigyti. Pirkėjai – dažniausiai iš užsienio atvykę žmonės. Tarp jų išrankiausi – švedai. Po kelis kartus užsuka į galeriją, kol nusiperka patikusį daiktą. Vokiečiai ieško kokybiškų dirbinių. Lenkai beveik visada išeina tuščiomis rankomis. Pernai turėjo paklausą dirbiniai iš šiaudų. Nemažą jų kiekį įsigijo Vilniuje reziduojančių šalių ambasados.
Tautodailininkų, norinčių eksponuoti “Kupare” savo darbus, – gausybė. Daugeliui patinka, kad už galerijos parodinį plotą nereikia mokėti. Šansų parodyti savo darbus čia šiemet yra mažai. Visos vietos užsakytos iki metų pabaigos. Jau žinoma, jog birželį Vilniuje savo darbus eksponuos Šilalės amatininkų klubo “Nagė” nariai. Lapkritį bus pristatyta vilniečio Ramučio Tervydžio tapyba.
Galerijoje “ Kuparas” yra dvi ekspozicijų salės. Pirmoji užimta nuolat veikiančia paroda, antrojoje jos keičiamos maždaug kas mėnesį.
Dažniausi parodų dalyviai – Vilniaus krašto menui prijaučiantys žmonės. Kažką vis nauja atneša sostinės gyventojas Valerijus Bodiajus. Jis yra ir grafikas, ir tapytojas. Pastelės darbų siūlo vilnietis Vytautas Grigoravičius. Galerija glaudžiai bendradarbiauja su Tautodailininkų sąjungos Vilniaus skyriumi. Kasmet jis parengia po tris keturias savo narių darbų parodas.
Nemiega ir kitų šalies regionų kūrėjai. Panevėžietė Marija Simonavičienė bene vienintelė Lietuvoje atveža tautinių rūbų. Mažeikietis Raimundas Varnas nuolat pristato įvairių mezginių. Vytautas Baranauskas iš Varėnos stebina drožiniais iš Karelijos beržo. Kelmiškis Mečislovas Ežerskis galerijoje eksponavo 500 skirtingų iš medžio drožtų lazdų kolekciją.
Vertinant pinigais, tarp brangiausių dirbinių yra alytiškio Broniaus Palažijos iš medžio drožtos šachmatų figūros. Jos ilgai ekspozicijoje neužsibūna. Buvo atvejis, kai šachmatų figūras su jų lenta bei staliuku nupirko vienas užsienietis. Dzūko B. Palažijos darbeliai-nuostabiai patrauklūs ir itin kruopščiai atlikti.

Bronius Vertelka
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija