Atnaujintas 2003 m. balandžio 2 d.
Nr.26
(1130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Kultūra
Laikas ir žmonės
Literatūra
Istorijos vingiai
Švietimas
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dainos iš širdies

Vaidevutis Tautavičius

Vilniaus muzikos ir meno bibliotekoje kovo 15 dieną buvo pristatyta Vaitiekaus Vaidevučio Tautavičiaus dainų knyga „Margirio ainiams“, išleista praėjusiais metais. Į ją sudėta penkiolika dainų ir dvi giesmės. Šio rinkinio dainas atliko moterų ansamblis „Ieva“ (vadovė Rima Labanauskienė), vyrų ansamblis (vadovas Bronislovas Jankauskas), solistas Danielius Sadauskas ir pats autorius. Renginiui vadovavo Danutė Tautavičienė.
Įvairūs žmonių keliai į meną. Anot prof. Viktorijos Daujotytės, Dievo duotas talentas vis tiek kada nors prasimuša. Vaidevutis gimė Juodupėnų kaime (Kretingos r., Salantų parapija) gražioje, tvarkingoje sodyboje; pažvelgus žemyn buvo matyti Salanta, kurioje plaukiojo vėgėlės, veisėsi vėžiai. Tėvai – kaimo šviesuoliai, skaitę ne tik „Šventųjų gyvenimus“, bet ir Simono Daukanto „Lietuvos istoriją“. Motinai į atmintį įstrigo prūsų kunigaikščio Vaidevučio vardas. Tokiu vardu buvo pavadintas sūnus. O kad berniukas turėtų šventąjį globėją, buvo parinktas Vaitiekaus vardas. Pirmasis muzikos instrumentas namuose buvo gitara. Ja Vaidevutis pritardavo gegužinių pamaldų giesmėms ir giedant „Karunką“.
Jaunystėje V.Tautavičius profesionaliu muziku netapo. Įgijęs aukštąjį agronomo išsilavinimą, ilgus metus dirbo Žemės ūkio bei Vaisių ir daržovių ūkio ministerijose. Taip pat vaidino liaudies teatruose, dainavo choruose (Vilniaus m. choras „Vytis“, Mokslų akademijos choras „Dobilas“), giedojo bažnytiniuose choruose (Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo, Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčių), dalyvavo folkloriniuose ansambliuose („Rasoda“).
Kompozitoriaus talentą pažadino šeimoje įvykusi tragedija, kai ežere nuskendo du vaikaičiai Margirėlis ir Udrytis. Iš skausmo, nenumaldomo ilgesio gimė pirmoji daina „Pelenų lopšinė“ (eilės Pauliaus Širvio). Perprasti kompozicijos abėcėlę padėjo Elena Juknevičienė, Jolanta Aidukaitė, Bronislovas Jankauskas, Juozas Juknevičius, Rima Labanauskienė. Sukurtų dainų daugėjo. Dainų tekstai – pamėgtų poetų eilės. Antanas Paulavičius, Stasys Džiugas, Jurgis Aukštaitis, Juozas Elekšis, Paulius Širvys... Svarbiausia – kad tekstai būtų turiningi, kad drauge su muzika keltų klausytojo dvasią, norą džiaugtis gyvenimu, mylėti tėvynę ir žmones. Dainų aranžuotę ir akompanimentą atliko prof. Lionginas Abarius.
V.Tautavičius tikisi, kad dainų rinkinys „Margirio ainiams“ nebus pirmas ir paskutinis. Jis jau turi sukūręs per trisdešimt dainų, kurias tikriausiai pamatysime kitoje knygoje. Linkime dainų kūrėjui svajonių ir lūkesčių išsipildymo.

Aldona KAČERAUSKIENĖ
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija