Atnaujintas 2003 m. balandžio 2 d.
Nr.26
(1130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Kultūra
Laikas ir žmonės
Literatūra
Istorijos vingiai
Švietimas
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Neatsakinga rašliava

Artėjant Lietuvos Sąjūdžio penkiolikos metų sukakčiai, “Lietuvos aidas”, kurį kai kas tebelaiko dešiniosios krypties laikraščiu, paskelbė keistą išpuolį apie tą 1988-1990 metų laikotarpį, kai Sąjūdis vedė Lietuvą į nepriklausomybę. Dabar mat atsirado reikalo mesti šešėlį ir teršti. Labai abejotina, ar tą tekstą “Kas suskaičiavo ir užpajamavo tik 23 tūkstančius rublių?” galėjo surašyti Algirdas Pilvelis (“Lietuvos aidas”, 2003 03 26). Straipsnio autorius teigia pats buvęs nebūtame 1989 m. rugpjūčio 23 d. mitinge “palaikyti Vytautą Landsbergį” (iš tikrųjų tą dieną vyko didžioji “Baltijos kelio” manifestacija už trijų tautų laisvę) ir “savo akimis matęs”, kaip žmonės į kažkokias dėžes mėtė stambius banknotus Sąjūdžio veiklai. Tikrieji dalyviai turbūt prisimena spontanišką pinigų aukojimą į apverstus lietsargius po pirmojo mitingo 1988 m. birželio 24 d. Katedros aikštėje, o apie “Baltijos kelio” dėžes man neteko nieko girdėti, kažin ar jos išvis buvo.
Straipsnis parašytas gudriai - tartum prieš A. Juozaitį, bet jo taikiniai du - Sąjūdis ir nepriklausomybė. Bulvariniu stiliumi “manoma, kad”, “verčia manyti”, “esu girdėjęs” galima pilti, kas ateina į galvą, o tu, Sąjūdi, teisinkis. Esi “atlikęs juodą darbą”, bet vis dar egzistuoji.
Parašiau Lietuvos Sąjūdžio Tarybai, kad atstatytų anų laikų finansinės veiklos faktus, kiek galima (apie aukas skelbdavo “Sąjūdžio žinios”, o jas platinant būdavo renkamos aukos tolesnei leidybai). Bet apie “Lietuvos aide” papiltas apkalbas nutariau iškart perspėti visus galimus skaitytojus. Aš ten daugiau nerašysiu.

Vytautas LANDSBERGIS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija