Atnaujintas 2003 m. balandžio 4 d.
Nr.27
(1131)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Susitikimai
Laikas ir žmonės
Provincija
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gerumo šviesuliai šioj žemėj

Galbūt tavo jautrumą artimui kiti savo abejingumu, bukumu stengsis užgožti. Šiandieninėje visuomenėje yra „modernistų“, kuriuos gero darymas erzina, jie paleidžia visus garsiakalbius, kad tai užslopintų ir apie tai nebūtų girdėti. Nesvarbu, kad ir jų pačių sąžinė kenčia, primena ką kitą, jie nekeičia savo „principo“. Jie nustoję natūralios klausos ir regos, nebemato šeimų problemų, nemato, kad partijos nesusikalba, kad valstybės tarnautojas ar Seimo narys, pamynęs aukso taisyklę - dirbti visuomenei, tautai, valstybei, - žiūri tik savo kišenės, apgaudinėja skriaudžiamą, vagia.
Jau seniai vienas kaimo žmogus man sakė, kad ateis laikas, kai vadinamieji „inteligentai“ gėdysis žodžių „Dievas“, „tėvynė“, „gimtinė“. Ir taip atsitiko. Per žiniasklaidą įžūliausiai braunasi blogis.
Bet dar ne visi girios medžiai kreivuoliai, yra ir tiesuolių. Kai man buvo sunku, ėjau keliu ir nemačiau žmonių, skolos sunkiausia našta buvo užspaudusios, staiga pažįstamas balsas: „Broli, tau sunku, še, tau šimtą – imk, naudok“. Sujaudintas stovėjau. Tai buvo Katedros choristas Algis P. Už jį meldžiausi. Kitas Katedros choristas Bronius K. paskolino 400 litų. Ir daugiau geradarių man buvo paskolinę pinigų.
Kitą kartą buvau alkanas, nebeturėjau ko valgyti: žiūriu, pašto dėžutėje laiškas. „Rytoj atvažiuok pas mane. Pasiimk didesnį krepšį. Kun. Juozas Čepėnas“. Nuvažiavau. Sodino už stalo, valgydino. Į krepšį krovė reikalingiausius drabužius, dėjo pinigus. Sujaudintas meldžiausi, dėkojau.
Šiandien visuomenei gydyti dar yra priemonių. Garliavos parapijoje dalijama labdara. Parapijiečiai suneša drabužius, batus ir kitus daiktus, kurie stokojantiems kas sekmadienį yra išdalijami.
Gavėnios metu bažnyčioje Kryžiaus kelius eina jaunutis kun.Mindaugas Martinaitis su pulku jaunuolių. Jie kiekvieną dieną adoruoja, skaito per šv. Mišias psalmes. Veikia „Atgaivink“ evangelizacijos sekcija, kuri malda, giesme šlovina Viešpatį, vasarą keliauja į Taizė. Seselė Jolita lanko Kaune nelaimingus, visų užmirštus, apleistus sunkius ligonius, veža jiems vaistų, maisto, juos gydo.
Sutinku žmonių, kurie Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčiai atstatyti aukoja kiek gali, o kiti - ir žymias sumas.
„XXI amžiuje“ skelbimai skelbia, kad Romainiuose įkurti „Gerumo namai“, kurie priima nelaimingus, vienišus, beglobius žmones, senelius, iš kalėjimų grįžusius ir kt.
Kiekvieno mėnesio 14 dieną Kauno Arkikatedroje mons. V.Jalinskas veda Kryžiaus kelią, kalba rožinį, aukoja šv.Mišias už Lietuvą, kuriose dalyvauja kaskart vis daugiau tautiečių.
O kiek žmonių – tylių, nežinomų, gera darančių, gelbėjančių užkluptus nelaimių, gydančių skausmuose, ligose esančių! Tie nesigarsinantys dvasios šviesuliai yra pagrindiniai visuomenės doros gelbėtojai.

Jonas KIRLYS
Garliava, Kauno rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija