Atnaujintas 2003 m. balandžio 9 d.
Nr.28
(1132)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Rinka
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mintys
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kas pavogta – negrąžinama

Rusijoje buvo sukeltas didžiulis triukšmas, paskelbus, jog Kultūros ministerija ketina perduoti Vokietijai 352 piešinius ir du paveikslus, Antrojo pasaulinio karo metu pagrobtus iš Brėmeno Kunsthalės muziejaus. Rusijoje ši vertinga meno kūrinių kolekcija yra vadinama „Baldino kolekcija“. Viktoras Baldinas buvo sovietinės armijos kapitonas, vadovavęs specialiam būriui grobiant ir išvežant į Sovietų Sąjungą vertingiausias meno vertybes. Tarp šios V.Baldino kolekcijos kūrinių, kurie dabar saugomi Sankt Peterburgo Ermitaže, yra tokių garsių dailininkų kaip Rembranto, Ticiano, Diurerio, Van Gogo bei kitų piešinių.
Rusijos kultūros ministerijos atstovai buvo paskelbę, jog ši kolekcija bus nemokamai grąžinta Vokietijai kovo pabaigoje. Kai kurie Rusijos politikai, išgirdę tokią žinią, puolė vos ne į isteriją. Pirmasis pakilo į ataką Valstybės Dūmos deputatas, SSRS liaudies artistas, buvęs kultūros ministras Nikolajus Gubenka. Jis išrėžė kalbą Valstybės Dūmoje, pareiškęs, kad nėra jokio juridinio pagrindo grąžinti kolekciją. „Nors Vokietija ir nepripažįsta mūsų įstatymų dėl meno vertybių perdavimo, bet man absoliučiai nerūpi, ką galvoja apie tai valstybė, kuri prieš 60 metų atėjo į Rusiją ne rugiagėlių rinkti“.
Beje, pernai Valstybės Dūma priėmė specialų įstatymą perduoti Vokietijai nepaprasto grožio vitražus iš garsiosios Marienkirche bažnyčios. Už grąžintus vitražus Vokietija apsiėmė restauruoti unikalias freskas vienoje Volchovo cerkvių. O kompanija „Ruhrgas“ – skirti pusantro milijono dolerių vėl iš naujo kuriamam garsiajam Gintaro kambariui Sankt Peterburge.
Taigi labai vertingos kolekcijos nuspręsta negrąžinti. Garsiųjų meno vertybių aukcionų „Kristi“ ir „Sotby“ specialistai kolekciją vertina dviem milijardais dolerių.
Tai tik vienas epizodas, rodantis, jog Rusija mažai kuo pasikeitė. Kas pagrobta, tas tampa „šventa nuosavybe“. Vokietijos apiplėšimas prasidėjo vos tik sovietų armija įsiveržė į Rytprūsius. Iš Kenigsbergo krašto buvo gabenama viskas, pradedant žmonėmis. Pirmojo Baltarusijos fronto NKVD įgaliotinis Zaleninas savo viršininkams Maskvoje raportavo, jog po Kenigsbergo užėmimo mieste buvo 100 tūkst. vietinių gyventojų. Jau po kelių dienų skubiai įrengtoje koncentracijos stovykloje atsidūrė daugiau kaip 60 tūkst. žmonių. Iš jų apie du tūkstančiai buvo bemat sušaudyti. Karinė valdžia grūdo tūkstančius žmonių į gyvulinius vagonus ir gabeno į Sibirą, Vidurinę Aziją. Griebtasi demontuoti ir išvežti materialines vertybes. Pirmiausia išvežti gamyklų ir fabrikų įrengimai. Tik vargu ar Rusija iš jų turėjo kokios nors naudos. Stakles, agregatus ardė nemokšiškai. Jeigu jie netilpo per duris ar langus arba durys buvo tolėliau, kitame įmonės korpuso gale dėjo sprogmenis, vertė artimesnes sienas, įrengimus gabeno į kiemą ir vežė į geležinkelio stotį. Jau Lietuvoje raudonarmiečiai geležinkelio stotyse pardavinėjo vežamą techniką. Turėjo būti stebuklas, jeigu tokią gamybos liniją dar buvo galima sumontuoti. O kad ja dar būtų įmanoma gaminti ir produkciją, neįsivaizduojama.
Per patį trumpiausią laikotarpį Rytprūsiai, buvęs prieškario Vokietijos žemės ūkio produktų aruodas, buvo visiškai nusiaubti ir apiplėšti. Maisto atsargos išvežtos, gyvuliai bandomis išvaryti į rytus. Iš NKVD veikėjų ataskaitų matyti, kad vien 1945 metais į Sovietų Sąjungos gilumą iš Rytprūsių buvo išsiųsta du milijonai tonų grūdų, 430 tūkst. tonų mėsos produktų, 390 tūkst. tonų cukraus, 988 tūkst. tonų bulvių ir daržovių.
O dėl meno vertybių, tai daugelis jų atsidūrė ne Rusijos muziejuose, o aukštų sovietinių karininkų, ypač NKVD bei partinių veikėjų rankose. Juk ir tarp enkavėdistų buvo neblogai meną išmanančių žmonių. Dar prieš Atgimimą teko lankytis vieno maskviečio bute. Visi keturi erdvūs buto kambariai buvo nukabinėti brangiais vokiečių, olandų, italų dailininkų paveikslais. Kai paklausiau, iš kur tokios vertybės, maskvietis atsakė, jog tai iš senelio, kuris buvo NKVD įgaliotiniu viename Vokietijos mieste, paveldėtas turtas.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija