Atnaujintas 2003 m. gegužės 7 d.
Nr.35
(1139)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Aktualijos
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius ragino ispanus neužmiršti savo katalikiškų šaknų

Popiežius Jonas Paulius II šeštadienį atvyko dviejų dienų vizito į Ispaniją. Tai buvo jau 99-asis Šventojo Tėvo užsienio vizitas. Nuotraukoje Šventasis Tėvas su Ispanijos karaliene Sofija ir karaliumi Chuanu Karlosu

Sekmadienį, kreipdamasis į milijoną tikinčiųjų, suplūdusių į centrinę Madrido aikštę, popiežius Jonas Paulius II paragino ispanus neužmiršti savo katalikiškų šaknų.
Vainikuodamas dviejų dienų jau penktąjį vizitą Ispanijoje, Popiežius kanonizavo penkis religinius Ispanijos veikėjus, įskaitant ir per 1936-1939 metų pilietinį karą marksistų nušautą kunigą tėvą Pedro Povedą.
Į Jono Pauliaus II vadovaujamą kanonizavimo ceremoniją ir šv. Mišias didžiulėje Madrido “Plaza de Colon” - Kolumbo aikštėje - susirinko, anot vertinimų, apie milijoną žmonių. Dar tūkstančiai ceremoniją stebėjo gretutinėse gatvėse įrengtuose didžiuliuose monitoriuose.
Popiežius, kuriam šis apsilankymas Ispanijoje yra 99-oji jo užsienio kelionė, pakartojo frazę, kurią pasakė 1982 metais pirmą kartą lankydamasis Ispanijoje: “Krikščioniškas ir katalikiškas tikėjimas sudaro ispanų tapatybės esmę”.


Gegužės 10-11-ąją – referendumas dėl Lietuvos stojimo į ES
Apie galimybes Europos Sąjungoje

Kalba doc. dr. Sigitas Daukilas (dešinėje). Sėdi (iš dešinės): prof. Algis Krupavičius, aktorė Kristina Kazakevičiūtė,
Seimo narys Egidijus Vareikis

“Ar tikrai Lietuvos jaunimui atsiras daugiau galimybių Europos Sąjungoje ?” Diskusijai tokia tema pakvietė VšĮ Kolpingo kolegija. Jau antrus metus sėkmingai veikiančio diskusijų klubo organizatoriai dėkojo susirinkusiems svečiams ir kolegijos dėstytojams, studentams. Visų diskusijų globėjas, jų moderatorius doc.dr. Sigitas Daukilas sakė: “Artėja referendumas. Mums, pedagogams, labai svarbu suaktyvinti jaunimą, patiems susimobilizuoti vienu klausimu: kokias vertybines orientacijas, eidami arba neeidami į tam tikras bendrijas, mes rasime? Diskusija skirta jaunimui, bet aš visus priskiriu prie jaunimo todėl, kad amžiaus tarpsnis dar nieko nereiškia. Mūsų visų diskusijų strategija: visuomet nuomonėse yra koks nors bendrumas. T.y., tas, kuris renkasi neigimo poziciją, vis tiek turi savo mintyse ir teigimo pozicijos”.


Vilniaus vaikai Fabijoniškėse tapo europiečiais

Dar gerokai prieš Velykas sostinėje pasirodė skelbimai, kviečiantys jaunuosius vilniečius dalyvauti piešinių konkurse “Ridenam margučius į Europą”. Buvo kreipiamasi į lopšelių-darželių, pradinių, pagrindinių ir vidurinių mokyklų mokinius, nurodytos konkurso sąlygos: piešinyje turėjo dominuoti velykinė tematika, laisvai pasirinkta technika, nurodytas piešinio formatas. Konkurso tikslas - praturtinti Europos kultūrą Lietuvos tradicijomis. Organizatoriai - Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) Fabijoniškių skyrius, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Fabijoniškių seniūnija, VšĮ “Vertimo, dokumentacijos ir informacijos centras”, Vilniaus dailės akademija - šiek tiek nerimavo. Ar tuos skelbimus perskaitys vaikai ir jų tėveliai? Kiek piešinių bus pristatyta? Ar vertinimo komisija turės iš ko atrinkti pačius geriausius piešinius?


Vaikai – už Europą

Europos komiteto generalinis direktorius Petras Auštrevičius su Nepriklausomybės vaikų kongreso delegatais ruošiasi valgyti tortą

Buvusio Vilniaus mero A.Zuoko iniciatyva Vilniaus kongresų rūmuose įvyko pirmasis Nepriklausomybės vaikų kongresas, kuriame dalyvavo apie 400 nepriklausomybės metais gimusių vaikų iš daugiau nei 60 Lietuvos sostinės mokyklų. Kongreso išvakarėse baigėsi 60-yje Vilniaus mokyklų vykęs moksleivių rašinių konkursas „Padovanokite mums Europą“. Jame dalyvavo per 200 moksleivių. Dešimties geriausių kūrinių autoriai perskaitė savo rašinius kongreso dalyviams. Konkurso rašiniai buvo parašyti ne tik lietuvių, bet ir rusų bei lenkų kalbomis.
Šiam kongresui specialų laišką parašė net Europos Komiteto vadovas Giunteris Ferhoigenas. Jis sveikino Lietuvos vaikų norą gyventi Europos Sąjungoje.