Atnaujintas 2003 m. gegužės 7 d.
Nr.35
(1139)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Aktualijos
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius ragino ispanus neužmiršti savo katalikiškų šaknų

Popiežius Jonas Paulius II šeštadienį atvyko dviejų dienų vizito į Ispaniją. Tai buvo jau 99-asis Šventojo Tėvo užsienio vizitas. Nuotraukoje Šventasis Tėvas su Ispanijos karaliene Sofija ir karaliumi Chuanu Karlosu

EPA-ELTA nuotrauka

Sekmadienį, kreipdamasis į milijoną tikinčiųjų, suplūdusių į centrinę Madrido aikštę, popiežius Jonas Paulius II paragino ispanus neužmiršti savo katalikiškų šaknų.
Vainikuodamas dviejų dienų jau penktąjį vizitą Ispanijoje, Popiežius kanonizavo penkis religinius Ispanijos veikėjus, įskaitant ir per 1936-1939 metų pilietinį karą marksistų nušautą kunigą tėvą Pedro Povedą.
Į Jono Pauliaus II vadovaujamą kanonizavimo ceremoniją ir šv. Mišias didžiulėje Madrido “Plaza de Colon” - Kolumbo aikštėje - susirinko, anot vertinimų, apie milijoną žmonių. Dar tūkstančiai ceremoniją stebėjo gretutinėse gatvėse įrengtuose didžiuliuose monitoriuose.
Popiežius, kuriam šis apsilankymas Ispanijoje yra 99-oji jo užsienio kelionė, pakartojo frazę, kurią pasakė 1982 metais pirmą kartą lankydamasis Ispanijoje: “Krikščioniškas ir katalikiškas tikėjimas sudaro ispanų tapatybės esmę”.
“Neužmirškite savo krikščioniškų šaknų! - kvietė 82 metų Jonas Paulius II. - Tik taip jūs galėsite pasidalyti savo istorijos kultūros lobiais su pasauliu ir Europa”.
Katalikų Bažnyčia pastaruoju metu vis labiau nerimauja, kad Ispanija, tradiciškai garsėjusi kaip viena religingiausių pasaulio valstybių, pamažu darosi vis labiau pasaulietiška. Pasak apklausų, 85 proc. ispanų laiko save katalikais, bet tik kas ketvirtas reguliariai lanko sekmadienines Mišias.
Nepaisant Parkinsono ligos ir artrito, Popiežius per vizitą Ispanijoje atrodė geriau negu paprastai ir savo tekstą ispanų kalba skaitė aiškiai artikuliuodamas žodžius.
Sekmadienio ceremonijoje vyravo šiek tiek ramesnės nuotaikos negu šeštadienio vakarą, kai apie 600 tūkst. jaunų žmonių prie Madrido esančioje karinių oro pajėgų bazėje sutiko Popiežių labai šiltai. Susitikimo, kuriame kartu su Ispanijos vyskupijų jaunimo atstovais dalyvavo ir didelis būrys ispanų karių bei karo akademijos studentų, tema buvo Rožinio malda. Kaip žinoma, Bažnyčia šiemet mini Šventojo Tėvo paskelbtus Rožinio metus.
Per po atviru dangumi vykusias šv. Mišias Jonas Paulius II kanonizavo 1874-1936 metais gyvenusį kunigą P. Povedą, kurį per Ispanijos pilietinį karą sušaudė kairiųjų pajėgos, iš namų išvarytomis moterimis besirūpinusią vienuolę Genovevą Tores (1870-1956), skurdžius ir ligonius globojusią vienuolę Anchelą de la Krus (1846-1932), religijos centrus kūrusią ir socialinį darbą dirbusią karmelitę Maraviljasą de Chėsus (1891-1974) ir Madrido neturtėliais besirūpinusį kunigą Chosė Mariją Rubijo (1864-1929).
Beveik ketvirtį amžiaus Romos Katalikų Bažnyčiai vadovaujantis Jonas Paulius II iki šiol kanonizavo 470 žmonių ir palaimintaisiais paskelbė 1314 žmonių, arba daugiau negu visi ankstesni popiežiai.

XXI, Reuters-ELTA

(Išsamiau apie Popiežiaus vizitą Ispanijoje rašysime penktadienio numeryje)

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija