Atnaujintas 2003 m. gegužės 7 d.
Nr.35
(1139)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Aktualijos
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilniaus vaikai Fabijoniškėse tapo europiečiais

Dar gerokai prieš Velykas sostinėje pasirodė skelbimai, kviečiantys jaunuosius vilniečius dalyvauti piešinių konkurse “Ridenam margučius į Europą”. Buvo kreipiamasi į lopšelių-darželių, pradinių, pagrindinių ir vidurinių mokyklų mokinius, nurodytos konkurso sąlygos: piešinyje turėjo dominuoti velykinė tematika, laisvai pasirinkta technika, nurodytas piešinio formatas. Konkurso tikslas - praturtinti Europos kultūrą Lietuvos tradicijomis. Organizatoriai - Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) Fabijoniškių skyrius, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Fabijoniškių seniūnija, VšĮ “Vertimo, dokumentacijos ir informacijos centras”, Vilniaus dailės akademija - šiek tiek nerimavo. Ar tuos skelbimus perskaitys vaikai ir jų tėveliai? Kiek piešinių bus pristatyta? Ar vertinimo komisija turės iš ko atrinkti pačius geriausius piešinius?
Nuogąstauta be reikalo. Iki nustatyto termino į Fabijoniškių seniūniją atnešta per penkis šimtus piešinių iš Abraomo Kulviečio, Simono Stanevičiaus, Simono Daukanto, Tuskulėnų vidurinių, Emilijos Pliaterytės, Petro Vileišio, Liudvinavo pagrindinių bei kitų mokyklų, “Eglutės”, “Karuselės”, “Vėrinėlio”, “Pasakos”, “Jovarėlio”, “Vandenio”, “Gandriuko“ vaikų lopšelių-darželių. Konkurse panoro dalyvauti A.Jonyno aklųjų ir silpnaregių mokyklos, Vilniaus 4-osios muzikos mokyklos mokiniai ir pavieniai vaikai.
Konkurso nugalėtojai buvo paskelbti šventinėje vakaronėje, kuri įvyko balandžio 25 dieną salone “Geri baldai”. Viskas buvo labai rimta. Šventė prasidėjo Fabijoniškių A.Kulviečio ir S.Stanevičiaus vidurinių mokyklų mokiniams Juozui ir Ugnei pakėlus Lietuvos ir Europos Sąjungos vėliavas, skambant Krašto apsaugos savanorių pajėgų pučiamųjų orkestro grojamai muzikai. Baldų salono sienos ir spintos margavo nuo gausybės piešinių. Kaip visada, stebino vaikų išradingumas. Skyla juodas kiaušinis ir iš duženų iškyla lietuviška trispalvė, mėlyname fone - dvylika įvairiaspalvių margučių su Europos Sąjungos šalių vėliavomis, Lietuvos kelias į Europos Sąjungą - tai tviskanti vaivorykštė, bet ne taisyklingas lankas kaip gamtoje, o gerokai vingiuojanti... Daug darbo turėjo septynių profesionalių dailininkų (Jono Gotmano, Vlado Vildžiūno, Augusto Ramono, Giedrės Riškutės ir kt.) vertinimo komisija, kol iš penkių šimtų rinko pačius geriausius piešinius. Laureatais tapo tie, dėl kurių sutapo vertinimo komisijos narių balsai.
“Raganiukės” teatro aktorės pristatinėjo laureatus, įteikinėjo rėmėjų - statybos bendrovės UAB “Vovytas”direktoriaus Vytauto Plentos, UAB “Sostinės vystymo grupės” vadovo Vytauto Sadausko, VšĮ “Rytų Lietuvos globos rūpybos namai” direktoriaus Arvydo Radžiūno įsteigtus prizus, pagerbė konkursui rengusius mokytojus. Šventės metu pakalbinau S.Stanevičiaus vidurinės mokyklos dailės mokytoją Danutę Kudabienę. Ji pasakojo: “Kai tik sužinojome apie konkursą, tuojau pradėjome rengtis. Konkurse panoro dalyvauti šešiasdešimt penktų-septintų klasių mokinių. Tačiau piešinius vaikai piešė ne tik ta proga. Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčios parapijos namuose taip pat veikia mūsų mokyklos mokinių piešinių paroda. Po referendumo ketiname surengti penktokų piešinių parodėlę”.
Po laureatų apdovanojimo VšĮ “Vertimo, dokumentacijos ir informacijos centro” generalinis direktorius Audronis Ažubalis paskelbė viktoriną apie Europos Sąjungą. Stebino vaikų žinios. Klausimai “Kiek žvaigždučių yra ES vėliavoje?”, “Kaip vadinasi ES pinigai?”, “Koks ES himnas?” ir kiti vaikams atrodė juokingai lengvi. Iš viso miesto į šventę susirinkę jaunieji vilniečiai kėlė rankutes, norėdami į juos atsakyti. Ir vėl prizai, apdovanojimai...
Dar gerokai prieš šventę kalbėdamas apie būsimą konkursą Vilniaus Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios klebonas kun. Kęstutis Latoža organizatoriams patarė šv.Velykų proga kiekvieną vaiką pradžiuginti nors ir smulkia dovanėle. Nė vienas, atėjęs į šventę, neišėjo tuščiomis. Visų drabužėlius puošė ženkliukai su užrašu “Aš europietis”, rankutėse buvo dovanėlės. Visi buvo pavaišinti saldumynais. Vilniaus vaikai Fabijoniškėse tapo europiečiais.
Į šventę atvykusi Seimo narė Rasa Juknevičienė maloniai bendravo su jaunaisiais dailininkais, o renginyje dalyvavusius jų tėvelius pakvietė ateiti į referendumą ir balsuoti už stojimą į Europos Sąjungą.
Mokiniai sutiko, kad piešiniai būtų eksponuoti kitose parodose. Fabijoniškėse ketinama atidaryti sekmadieninę dailės mokyklą. Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) skyriaus pirmininkas Romualdas Liutkus sakė: „Pernai surengėme šventę “Išaušo šv. Velykų rytas”, šiemet šią šventę siejome su artėjančiu referendumu”.
Šventės rengėjai dėkingi visiems rėmėjams , taip pat Seimo nariams Irenai Degutienei, Arvydui Vidžiūnui, kurie materialiai ir moraliai prisidėjo prie to, kad jauniesiems vilniečiams ši šventė liktų įsimintina.

Aldona KAČERAUSKIENĖ
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija