Atnaujintas 2003 m. gegužės 7 d.
Nr.35
(1139)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Aktualijos
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Bažnyčia griežtai kritikuoja komunistinį Kubos režimą

Brigitiečių vienuolijos namų Havanoje atidarymo ceremonijoje Fidelis Kastro su vienuolijos vyresniąja Tekla Familjeti ir Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektu kardinolu Kresčensiju Sepe. Kubos vyskupai ceremonijoje dalyvauti atsisakė, protestuodami prieš Kubos režimo politiką

Popiežius pasmerkė naujas represijas

Popiežius Jonas Paulius II, Kubos vyskupai ir tarptautiniai ekumenizmo lyderiai kartu su žmogaus teises ginančiomis grupėmis gana griežtai sureagavo į naują susidorojimo su kitaminčiais bangą Kuboje, kurią sukėlė jau 44-us metus šalį valdantis komunistų režimas. Balandžio pradžioje keletas kubiečių užėmė jūrų keltą, kuriuo bandė nuplaukti į Jungtines Valstijas ir pasiprašyti politinio prieglobsčio, tačiau Kubos pasienio sargybos buvo suimti. Jiems tuoj pat buvo surengtas „parodomasis teismas“, ir trys iš vienuolikos „teroristų“ buvo nuteisti mirčiai, nors jų įvykdytoje akcijoje aukų nebuvo. Nuteistieji buvo sušaudyti kitą dieną po nuosprendžio paskelbimo.
Kovo pabaigoje Kubos komunistinio režimo policija suėmė 75 žymius disidentus, daugiausia intelektualus ir žurnalistus, kurių daugelis buvo nuteisti kalėti nuo 14 iki 28 metų, o kitiems taip pat gresia mirties. Toks susidorojimas, matyt, sąmoningai buvo surengtas karo Irake įkarštyje, tuo stengiantis susilaukti mažesnio tarptautinės bendruomenės dėmesio. Šis įspūdis tuo labiau stipresnis žinant, kad pastaraisiais metais, ypač po 1998-ųjų pavasarį įvykusio popiežiaus Jono Pauliaus II vizito, buvo rodomas didesnis tolerantiškumas politinei opozicijai.