Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Vilniaus dekanate

Šv. Kryžiaus relikvijas neša
kun. Kęstutis Latoža (kairėje)

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotrauka

Šv. Kryžiaus relikvijos sugrįžimas

Gegužės 4-ąją surengtos Šv.Kryžiaus relikvijos grąžinimo iškilmės. Iš Vilniaus Šv. Kryžiaus Atradimo (Kalvarijos) bažnyčios 1960 metais pavogtą kryžių Vilniaus katalikams sugrąžino pernai čia apsilankęs Minsko ir Slucko stačiatikių metropolitas Filaretas. Šis kryžius - tai XVIII amžiaus relikvijorius su Šv. Kryžiaus relikvija. Metropolitas Filaretas papasakojo, kad jam yra žinomas relikvijorių pavogęs asmuo. Būdamas paauglys jis 1960 metais keliavo po Lietuvą ir pavogė kryžių. Suaugęs labai gailėjosi tai padaręs, pats ieškojo būdų, kaip sugrąžinti pavogtą vertybę. Pagaliau tai buvo įvykdyta per metropolitą Filaretą.
Kaip sakė Vilniaus Šv. Kryžiaus Atradimo (Kalvarijos) parapijos klebonas kun. Kęstutis Latoža, Šv. Kryžiaus relikvijorius yra auksuotas, papuoštas kalnų krištolu. Pati relikvija per tuos keturis dešimtmečius jau buvo dingusi, bet metropolitas iš Jeruzalės patriarcho gavo kitą ir įdėjo į Vilniaus katalikams grąžinamą relikvijorių.
Šv.Kryžiaus relikvijos sugrąžinimo į Vilniaus Kalvarijos bažnyčią iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje. Paskui Kalvarijų gatve relikvija buvo nešama į Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčią. Procesija tęsėsi Vilniaus Kalvarijų Kryžiaus keliu, kurį apėjus, relikvija buvo išstatoma nuolatinėje garbinimo vietoje.

Pristatyta knyga

Balandžio 24-ąją Šv. Pranciškaus Asyžiečio (bernardinų) bažnyčioje pristatyta knyga “Vilniaus Bernardinų bažnyčia”. Knygos autorė - menotyrininkė Rūta Janonienė, ją redagavo pranciškonas kun. Julius Sasnauskas. Leidinio mecenatas - Mažesniųjų brolių ordino (pranciškonų) Lietuvos šv. Kazimiero provincija. Gražiai išleistoje spalvingoje knygoje skaitytojai ras ne tik vertingų žinių apie Bernardinų bažnyčią, jos architektūrą bei turimus meno kūrinius, bet ir sužinos pranciškonų gyvenimo Vilniuje istoriją.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija