Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Šv.Mišias už mokyklos bendruomenę aukojo kunigai Mindaugas Martinaitis ir Kęstutis Vosylius
Mokyklos direktorius Česlovas Vinciūnas
Mokiniai gieda mokyklos himną

Garliavos vidurinė mokykla

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Mokyklai - 50

Garliava. “Negali būti, kad mūsų mokyklai tik 50 metų. Ji daug senesnė. Juk dar mano mama čia mokėsi, o šiemet ją baigs mano sūnus”, - kalbėjo buvę Garliavos vidurinės mokyklos mokiniai, rinkdamiesi į šventę, skirtą mokyklą paliekančiai 50-ajai abiturientų laidai.
Iš tiesų Garliavos vidurinės mokyklos metraštis siekia daug senesnius laikus. Istorija mini Garliavoje jau buvus parapijos pradžios mokyklą dar 1832 metais. 1923-1939 metais Garliavoje veikė šešių skyrių pradžios mokykla, 1947 metais ji perorganizuota į progimnaziją. 1952 metais vyko mūrinio mokyklos pastato statybos, o 1953 metais jau veikė vidurinė mokykla, turėjusi 650 mokinių. Tai prie to mūrinio pastato sienos kasmet ir fotografuojasi vis nauja abiturientų laida. Šiemet Garliavos vidurinė mokykla išleidžia 50-ąją abiturientų laidą. Iš viso per 50 metų mokyklą baigė 2638 abiturientai.
Mokyklos šventė prasidėjo Garliavos Švč.Trejybės bažnyčioje šv.Mišiomis už šios mokyklos mokinius ir mokytojus, kurias aukojo parapijos klebonas, kun.Kęstutis Vosylius, vikaras kun. Mindaugas Martinaitis. Šventė tęsėsi pasipuošusioje ir iškilmėms pasirengusioje mokykloje. Mokytojos sakė: “Stengiamės pakalbinti kiekvieną nepažįstamą, sustojusį prie šventinių stendų. Kokios laidos jis ieško? Kodėl mes neprisimenam šio žmogaus veido? Ar jau mūsų atmintis taip sušlubavo?”
Mielieji mokytojai, ne tik jūsų atmintį keičia Jo Didenybė Laikas, jūsų mokinių veidus – taip pat. O ir tų veidų... Kiek jų buvo per 50 metų? Vien šiemet mokykloje mokosi 906 mokiniai, dirba 76 mokytojai. O buvo metų, kai į mokyklą kas rytą ateidavo apie du tūkstančiai mokinių, dirbo beveik šimtas mokytojų. Net direktorių per tiek metų suskaičiavome devynis. Dar daugelio buvusių mokinių pamenamas ir savo neatvykimu į šventę nuvylęs buvęs ilgametis Garliavos vidurinės mokyklos direktorius Vladas Nausėdas, vadovavęs mokyklai 1975-1992 metais, pedagogas, turintis tą retą dovaną, kai griežtumas ir reiklumas nėra kliūtis mokinių pagarbai ir pasitikinčiai meilei. Dabartinis mokyklos direktorius Česlovas Vinciūnas - jau irgi nebe “pirmokas”: mokyklai vadovauja nuo 1997 metų. Visą sveikinimų, linkėjimų ir pagyrimų liūtį teko atlaikyti direktoriui, nors noriai jais dalijosi su savo mokytojų kolektyvu, buvusiais mokyklos vadovais. Ką padarysi, toks darbas... Ne tik kasdien mokyklą apibėgti... Mokyklą, jos pedagogus ir mokinius sveikino ir švente su visais džiaugėsi rajono valdžios atstovai, Švietimo skyriaus darbuotojai, parapijos kunigai K.Vosylius ir M.Martinaitis, kitų Kauno rajono mokyklų įgalioti asmenys, jau buvę ar vis dar esantys mokiniai.
Po tokių šiltų renginių niekuomet nesinori skirstytis. Kiekvienas atėjusysis ieškojo saviškio, buvusio klasės draugo ar bendradarbio, kad turėtų su kuo koncertinės programos įspūdžiais pasidalyti, o gal ir išsipasakoti... Taip ir turi būti. Tokia mokyklos, stovėjusios gyvenimo kelio pradžioje, paskirtis, o gal ir pareiga. Poetas Robertas Keturakis, pirmosios Garliavos vidurinės mokyklos abiturientų laidos auklėtinis, sukūrė mokyklai himno žodžius, muzika – taip pat buvusios šios mokyklos auklėtinės Rūtos Galvydytės:

Tu budėk, Tu įspėk, Tu nuo blogio apsaugok,
Tu apgink nuo tuštybės ir klaidingų kelių.
Ir tegul Garliavoj į mokyklą kas rytą
Bėgs vaikai su šviesia viltimi takeliu.

Džiuljeta KULVIETIENĖ

Kun. Mindaugas Martinaitis sveikina Garliavos invalidus ir neįgaliuosius

Jono PUODŽIŪNO nuotrauka

Negalus kūnas, dvasia įgali

Lietuvos invalidų draugijos Garliavos skyrius pagal tradiciją velykiniu laikotarpiu sušaukia ataskaitinį susirinkimą, kartu surengia koncertą. Šįmet jis įvyko balandžio 24 dieną. Garliavos bažnyčioje vikaras kun. Mindaugas Martinaitis aukojo šv.Mišias Invalidų draugijos narių bei jų šeimų intencija. Dalyvavo nemažas būrys draugijos narių ir svečių.
Po to Garliavos kultūros centre Jonučiuose įvyko kultūrinis renginys. Skyriaus pirmininkė Aldona Grikietienė perskaitė pranešimą. Koncertavo Garliavos kultūros centro vaikų ansamblis „Obelėlė“, Alšėnų ansamblio muzikantai, LID Garliavos skyriaus ansamblis „Šarma“.
Visus Velykų proga sveikino kun. M.Martinaitis, LID Birštono skyriaus pirmininkė ir kiti. Gražus užsimezgęs bendravimas tęsiasi su LID Rietavo skyriumi. Garliaviškai dėkojo verslininkams, ypač Rimskiams, parėmusiems renginį maisto produktais, vaisvandeniais.
Lietuvos invalidų draugijos Garliavos skyrius kūrėsi dar pirmaisiais Sąjūdžio laikais (1989), kada mokytojas Ričardas Gudaitis subūrė būrelį vargingiausių žmonių, invalidų bei jų šeimų ir pradėjo rūpintis gauti talonus deficitinėms prekėms pirkti. Tas darbas buvo sėkmingas. Žmonės gausiai ėmė burtis į šią organizaciją. Dabar čia susibūrę per 700 žmonių, iš jų nevaikščiojančių - per 60, invalidų vaikų - 53.
Garliavos skyriui visą laiką vadovauja Aldona Grikietienė. Skyrius yra labai veiklus. Pagrindinę veiklą finansuoja LID, pagal programą remia Kauno rajono savivaldybė. Tenka ir patiems ieškoti rėmėjų. Dažnai paremia Garliavos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Didžiausia bėda - Garliavos skyrius neturi patalpų. Tenka viską daryti pirmininkės A.Grikietienės bute, tad jos namų durys, galima sakyti, beveik neužsidaro.

Jonas KIRLYS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija