Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Talka

Lietuvos televizijos balandžio 16 dienos laidoje „Spaudos klubas“ dėl Lietuvos jungimosi į Europos Sąjungą (ES) ir artėjančio referendumo Vytautas Landsbergis ištarė žodį TALKA, jį itin akcentavo.
Talka - telktinis darbas, nemokama pagalba, padėjimas dirbti, pagelbėjimas. Nuo seno Lietuvoje, ypač kaime, sunkesnius, pavieniui neįveikiamus darbus atlikdavo talkomis. Tai - kūlimo, linarautės, kelių tiesimo talkos. Tačiau talkomis buvo atliekami ne tik ūkio, bet ir tautos bei jos valstybės kūrybos, gynybos darbai. Ar ne talkos buvo knygnešystė, savanorystė, partizaninis pasipriešinimas, Sąjūdis, Sausio 13-osios ypatinga, stebuklui prilyginta talka?
Poetas, prozininkas, publicistas, diplomatas Petras Babickas, gyvendamas Brazilijoje, rašė (J.Prunskio red. knyga „Mano pasaulėžiūra“, Čikaga, 1958): „Talka! Tas žodis taip primena Lietuvą… Vaidila, lietuvė, prie ratelio mokanti savo vaiką skaityti, knygnešys bei pasaulio lietuvių talka - tai keturi pagrindiniai stulpai, kuriais turi remtis mūsų tautos ateities gyvenimas ir kova“.
Artėjantis referendumas dėl mūsų tautos ir valstybės ateities yra talka. Ši talka nereikalauja fizinių galių, medžiaginių išteklių, didesnių laiko sąnaudų, tačiau yra be galo svarbi telktinės valios, lemiančios tautos ir valstybės ateitį, išraiška.
Tarsi keršydami valdžioms, kai kurie skurdžiai gyvenantys žmonės žada referendume dėl Lietuvos jungimosi į ES nedalyvauti. Bet kerštauti tikrai nevertėtų, nes toks kerštas pirmiausia palies tuos iš savo nepritekliaus neišbrendančius žmones. Valdžios neskurdo prie sovietų, gerai gyvena dabar ir neprapuls bet kur. Prisiminkime seną, gruboką, tačiau išmintingą posakį: „Kol riebusis suliesės, tai liesasis ir padvės“. Priešindamiesi jungimuisi į ES ar nedalyvaudami referendume ne valdžią, o save nubausime; referendumas - talka sau, savo tautai ir Lietuvos valstybei, Europos bendrijai.

Algimantas ZOLUBAS
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija