Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šiluvos Madona sugrįžta į didįjį bazilikos altorių

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir Dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys

Šiluvos Madonos paveikslą restauravo aukščiausiosios kategorijos tapybos
restauratorė Janina Bilotienė

Sauliaus Venckaus (ELTA) nuotraukos

Po dvejus metus trukusio labai sudėtingo ir sunkaus darbo Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno muziejinių vertybių restauravimo centre užbaigti Šiluvos Bazilikos altoriaus paveikslo “Dievo Motina su Kūdikiu” tyrimai ir restauracija. Antradienį, prieš kelionę į Šiluvą, paveikslas buvo eksponuotas Restauravimo centro salėje.
Dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys priminė, kad tai jau antras čia restauruotas tokios didžiulės vertės sakralinio meno kūrinys - popiežiaus karūnuotas Dievo Motinos paveikslas. Prieš istorinį popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą į Lietuvą buvo restauruotas Vilniaus Aušros vartų Marijos paveikslas. Jį, kaip ir dabar Šiluvos Madonos paveikslą, restauravo aukščiausiosios kategorijos tapybos restauratorė Janina Bilotienė su didele grupe kitų sričių specialistų.
Pašalinus penkis užtapymų sluoksnius, unikalus XVII amžiaus Šiluvos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslas, pasak restauratorių, sušvito visu savo žavesiu, atskleidė pirmapradę meninę ir sakralinę vertę. Iš esmės restauruoti ir patys vertingiausi menine prasme Lietuvoje šiuo metu esantys paveikslo aptaisai, gaminti 1674 metais žymaus Karaliaučiaus auksakalio Lauryno Hofmano.
Nors paveikslas sugrįžta į Šiluvą, Restauracijos centras, pasak jo vadovės Jūratės Senvaitienės, su juo dar neatsisveikina. Ir įstatytas į Bazilikos Didįjį altorių, paveikslas bus aktyviai specialistų globojamas.
Kultūros vertybių apsaugos departamento (KVAD) direktorė Diana Varnaitė priminė, kad 2001 metais arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus iniciatyva buvo pasirašyta KVAD ir Kauno arkivyskupijos bendradarbiavimo sutartis dėl kultūros paveldo išsaugojimo.
Šiluvos Dievo Motinos paveikslo restauracija - vienas reikšmingiausių darbų, atliktų pagal šią sutartį. KVAD keliais etapais skyrė apie 130 tūkstančių litų. Šiais metais paskirta dar 50 tūkst. litų Šiluvos Bazilikos interjero tvarkymo darbams.
“Man ši diena labai džiugi”,- žvelgdamas į restauruotą Šiluvos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslą sakė arkivyskupas S.Tamkevičius. Jis ir anksčiau ne kartą buvo apsilankęs Restauracijos centre, stebėjo tyrimo ir restauracijos eigą. Nuoširdžiai padėkojęs visiems, kurie šį “paveikslą augino tarsi kūdikį”, arkivyskupas pabrėžė, kad tai, kiek čia įdėta darbo, žino tik patys restauratoriai.
Gegužės 13 dieną Šiluvoje rengiamos Švenčiausiosios Mergelės Marijos Gimimo bazilikos Didžiojo altoriaus paveikslo “Dievo Motina su Kūdikiu” sugrįžimo iškilmės.
Antradienį pristatant restauruotą Šiluvos Dievo Motinos paveikslą dalyvavo Telšių vyskupas Jonas Boruta, kiti dvasininkai, muziejininkai, restauratoriai.
Dievo Motina Marija Šiluvoje garbinama nuo seniausių laikų. Šiluvoje yra įvykęs anksčiausiai Europoje žinomas Švenčiausiosios Mergelės Marijos apsireiškimas. Šiluva - viena iš penkių vietų Europoje, kur Marijos pasirodymą Bažnyčia yra oficialiai pripažinusi.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija