Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ganytojų laiškas Motinos dienai

Pirmąjį gegužės sekmadienį šventėme
Motinos dieną

Vladimiro Gulevičiaus (ELTA) nuotrauka

Motinos dieną, gegužės 4-ąją, Lietuvos bažnyčiose buvo skaitomas Lietuvos kardinolo Audrio Juozo Bačkio ir Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus Laiškas Motinos dienai. Kreipdamiesi į Lietuvos vaikų motinas ir močiutes, Lietuvos ganytojai sakė:
„Mylimos mūsų Motinos! Mūsų Močiutės, Senelės, Bobutės – kokiais mielais vardais jus bevadina vaikaičiai!
Ant jūsų rankų jūsų nemigo naktimis išsūpuotas kiekvienas, kuris šiandien stato ir rašo, piešia ir dainuoja, aria žemę ir kelia prie altoriaus Ostiją. Jūsų „vargo raukšlės šviečia kaip žvaigždžių keliai“, – sakė dainius. Jūsų maldomis, jūsų rožiniais, giesmėmis ir litanijomis atmelsti paklydimai, nuslydimai, apsileidimai visų tų, kuriuos labiausiai mylite. Jūsų prašantis žvilgsnis, pakeltas į Švenčiausiąją Aušros Vartų ir Šiluvos Dievo Motiną, jos užtarimo skraiste apglobia visą Lietuvą.
Ir mūsų mylimiausia Lietuva išsūpuota ant jūsų, motinų, rankų. Ji veržiasi į šviesesnį gyvenimą, kai keliate į saulę krykščiantį kūdikį, kai linkstate po kasdienių darbų našta, kai mokote mažutėlius „Tėve mūsų“. Mokote juos ir tėvynės meilės, rūpesčio jos dabartimi ir ateitimi. Be tėvynės mes - našlaičiai, be jos gerovės ir klestėjimo mes - varguoliai. Kaip darnioje šeimoje visi pasirūpina vieni kitais, kaip per šv. Mišias mūsų katalikiškoje bendruomenėje linkime ramybės greta esančiam, taip ir gimtojoje žemėje ištieskime ranką Europos tautų šeimai”.
Tęsdami savo Laiško motinoms mintis Lietuvos ganytojai susieja Lietuvą ir su visa krikščioniškąja Europa bei Šventojo Tėvo siunčiamu palaiminimu: „Šį nuostabų gegužės mėnesį, kai prie Dangaus Lelijos paveikslo giedame gražiausias mūsų krašto giesmes, tėvynė iš kiekvieno laukia su meile ir atsidavimu parodyto rūpesčio. Laukia, kad, pamiršę būtas nuoskaudas, kaip kasdien sakome Viešpaties maldoje, atleidę savo kaltininkams, visi kreiptumėmės į Europą – būk mūsų motina. Europa verta šio garbingo vardo, nes pirmaisiais krikščionybės amžiais ji tapo žemiškaisiais Bažnyčios namais, perdavė kitiems kraštams išganingąją Prisikėlimo Naujieną. Europa motiniškai ugdė mūsų šventąjį tikėjimą, gynė tikinčio žmogaus orumą. Iš krikščioniškos Europos širdies - Romos - Šventasis Tėvas jums siunčia savąjį palaiminimą”.
Savo laiško pabaigoje Ganytojai laimina visas motinas, sakydami: “Ir mes, jūsų ganytojai, laiminame motinas, pavedame jus visas Gailestingumo Motinos globai”.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija