Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Birželį – žemės ūkių surašymas

Alfonsas Mikelėnas

Autoriaus nuotrauka

Artėja visuotinis žemės ūkių surašymas. Jis vyks visą birželio mėnesį. Surašymas bus atliekamas pagal Jungtinių Tautų rekomendacijas ir taps pasaulinio žemės ūkio surašymo dalimi. Žemės ūkio surašymas padės gauti išsamią informaciją apie esamą žemės ūkio padėtį: ūkių skaičių, jų dydį, žemės panaudojimą, pasėlių struktūrą, žemės ūkio darbuotojų skaičių, jų dirbtą laiką, gyvulių, technikos, pastatų kiekį. Visuotiniame žemės ūkio surašyme galės padirbėti maždaug 6 tūkst. surašinėtojų. Rūpimais ūkių surašymo klausimais „XXI amžiaus“ korespondentas Bronius VERTELKA kalbėjosi su Statistikos departamento prie Lietuvos Vyriausybės Biržų rajono skyriaus viršininku Alfonsu MIKELĖNU.

Ar būtinas žemės ūkių surašymas?
Prieškario Lietuvos žemės ūkį geriausiai apibūdina visuotinis surašymas 1930-aisiais. Jo duomenys aktualūs ir šiuo metu. Būsimasis surašymas užfiksuos naujojo šimtmečio pradžios žemės ūkio padėtį. Pagal gautus rezultatus bus vertinama žemės ūkio plėtra ir numatomos jos perspektyvos, į juos bus atsižvelgiama teikiant Europos Sąjungos paramą, valstybės dotacijas. Surašymas leis gauti tikslius duomenis, nustatant žemės ūkio produkcijos apimtis. Tai taps pagrindu realesnėms produkcijos pardavimo kvotoms nustatyti, neliks abejonių dėl statistikos patikimumo.
Ar daug ūkių Biržų krašte?
Jeigu turi daugiau nei vieną arą žemės, vadinasi, iš karto tampi žemės ūkio surašymo objektu. Tokių rajone yra 12 356. Dar 4 985 ūkiai – tai žemė sodų bendrijose ir valdos prie namų mieste.
Sąrašas žmonių, kurie privalės dalyvauti žemės ūkių surašyme, pakankamai ilgas. Į surašymo anketos klausimus turės atsakyti beveik 20 tūkst. ūkių savininkų. Kas taps biržiečių ūkių surašinėtojais?
Jais dirbs apie 80 žmonių. Pernai, vykstant visuotiniam gyventojų surašymui, jo darbe dalyvavo 147 surašinėtojai. Surašymas truko maždaug 11-13 dienų. Žemės ūkių surašymas vyks ilgiau – visą birželio mėnesį. Todėl jo metu dirbs vos ne perpus mažiau žmonių nei pernai. Turiu asmenines bylas žmonių, kurie pernai dirbo per visuotinį gyventojų surašymą. Esame išsiugdę pakankamai dorų ir patikimų šios srities specialistų. Naujų surašinėtojų kandidatūros bus aptartos ir su seniūnais.
Lietuvoje atsirado nemažai apgavikų, tad kitą kartą suabejoji panosėn kyštelėto dokumento autentiškumu, kai meistriškai padirbinėjami net piniginiai banknotai. Pareikalavus dokumento, ką turėtų pateikti surašinėtojas?
Iškilus abejonei, jis privalėtų pateikti pažymėjimą su savo nuotrauka, įrodantį, jog yra statistikos skyriaus darbuotojas ir įgaliotas dirbti tokį darbą. Tiktai tada tokį pareigūną galima įsileisti į namus.
Kartais pasitaiko taip: gavęs šiokią tokią valdžią žmogus, žiūrėk, ima ir užriečia nosį, nebesugeba aptarnauti kultūringai.
Surašinėtojais dirbs pakankamą išsilavinimą turintys žmonės. Jų apmokyme dalyvaus ir psichologas. Surašinėtojai privalės žinoti, ko iš jų reikalaujama. Surašinėtojas – tai kultūringo elgesio žmogus. Pirmiausia jis sugeba su ūkininku rasti bendrą kalbą ir tik po to prabyla apie savo darbo tikslą.
Ar į daug klausimų teks atsakyti surašinėjančiajam?
Anketoje, kurią pateiks atėjęs ūkį surašyti žmogus, bus apie 40 klausimų. Jūsų klaus, ką ūkyje auginate, kokį pelną iš jo gaunate ir kita. Tai bus kruopštus ir didelio tikslumo reikalaujantis darbas.
Surašinėtojai ūkius lankys be palydovų. Kas gali būti jų saugumo garantu?
Pernai gyventojų surašymas vyko pakankamai sklandžiai. Buvo keletas atvejų, kai neblaivūs žmonės išvarė ar išplūdo surašinėtojus. Nemanau, jog tai didelė tragedija, tokių pasitaiko visur. Antrąkart surašinėtojams užsukus į tuos pačius kiemus, juose nebepasitaikė nemalonių dalykų. Negalima garantuoti, kad birželį vyksiantis surašymas bus be dėmių, todėl surašinėtojų saugumo klausimą aptarsime su Policijos komisariatu. Kviestis jo darbuotojų pernai per surašymą nereikėjo.
Biržų rajonas minimas tarp geriausiai besirengiančių artėjančiam žemės ūkių surašymui. Iš kur tokia sėkmė?
Sudarant žemės ūkių sąrašus, puikiai padirbėjo visų seniūnijų seniūnai bei žemėtvarkininkai. Sklandžiai organizuoti šį darbą padėjo Panevėžio apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento Biržų rajono žemėtvarkos skyriaus vedėja Palmyra Prašmantienė. Kai nuėjau pas merą Vytautą Zurbą ir jį informavau, kad rajone vyks žemės ūkių surašymas, jis iš karto davė reikalingus nurodymus savivaldybės skyrių darbuotojams. Be atidėliojimų ar trukdymų buvo sudaryta rajono žemės ūkių surašymo komisija.
Kas įeina į komisijos sudėtį?
Jos pirmininkas yra rajono savivaldybės administratorius Romas Šaltauskas, aš esu jo pavaduotojas. Komisijos nariai: laikraščio „Biržiečių žodis“ redaktorius Feliksas Grunskis, Žemės ūkio rūmų organizatorius Zenonas Prašmantas, Panevėžio apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento Biržų rajono žemėtvarkos skyriaus vedėja Palmyra Prašmantienė, Parovėjos seniūnė Gailutė Tamulėnienė ir ūkininkas Ramutis Visockas.
Ačiū už pokalbį.

Biržai

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija