Atnaujintas 2003 m. gegužės 14 d.
Nr.37
(1141)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žvilgsnis
Literatūra
Likimai
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Lietuviškas „ačiū“ Vokietijoje

P.Šnaiderio išleistuvėse Vechtoje (iš dešinės): Oldenburgo „Caritas“ garbės pirmininkė prof. Agnesa Holiger, kun. Robertas Grigas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Paulius Šnaideris su žmona Margret, vyskupas emeritas Maksas Georgas von Tvikelis,
naujasis Oldenburgo „Caritas“
direktorius dr. Gergardas Tepė su žmona ir kiti

Dietmaro KATINGERIO nuotrauka

Kovo 28 dieną Vechtos mieste (Oldenburgo kraštas, Žemutinė Saksonija, Vokietija) į pensiją buvo iškilmingai palydėtas šešiolika metų šio krašto „Caritas“ organizacijos direktoriumi dirbęs Paulius Šnaideris . Trylika metų, praleistų šiame poste, nuo pat sovietų bloko sienų atsivėrimo, buvo skirti intensyvios partnerystės tarp Oldenburgo krašto „Caritas“ ir Lietuvos „Caritas“ bei įvairių valstybinių ir nevyriausybinių institucijų organizavimui. P.Šnaiderio iniciatyvos dėka Lietuvos vargstančiuosius pasiekė 417 labdaros siuntų už beveik 15 mln. eurų. Užsimezgė vaisingos partnerystės ryšiai tarp socialinių, akademinių, globos ir šalpos įstaigų, tarp katalikų parapijų Oldenburgo krašte ir Lietuvoje.
Išreikšti pagarbos aktyviam pasauliečiui katalikui ir jo šeimai už veiklios artimo meilės tarnystę (prieš „Caritas“ direktoriaus kadenciją P.Šnaideris keliolika metų dalyvavo skautų judėjime ir dirbo Bažnyčios jaunimo sielovados struktūrose) susirinko ne tik katalikų ir evangelikų dvasininkai, socialinės sferos darbuotojai, Žemutinės Saksonijos ir federalinių įstaigų politikai, bet ir svečiai iš Lietuvos.
Padėkos šv.Mišias Vechtos Marienhaino vienuolyno Šv.Dvasios koplyčioje aukojo vietos vyskupas Heinrichas Timereversas, vyskupas emeritas Maksas Georgas fon Tvikelis, Vokietijos ir Lietuvos „Caritas“ vadovai prelatas Helmutas Pušmanas ir kun.Robertas Grigas. Vėliau Vechtos katalikų aukštojoje mokykloje vykusioje šventėje, įvertinant P.Šnaiderio karitatyvinį darbą, dalyvių lūpose dažnai skambėjo Lietuvos vardas kaip vienas, anot vyskupo H.Timereverso, „sienas peržengiančios meilės“ pavyzdžių.
Savo padėkos žodyje Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pabrėžė: „Oldenburgiečių pagalbos ranka buvo drąsiai ištiesta mūsų tėvynei labai sunkiu metu – kai Lietuvos miestuose grasindami tebevažinėjo svetimos armijos tankai, Vilniuje buvo pilami žuvusių taikių laisvės gynėjų kapai, o kasdieniame žmonių gyvenime buvo daug sumaišties ir skurdo.
Šiandien Lietuvoje būtų sunku surasti miestą ar parapiją, kurių per praėjusį laiką nebūtų pasiekusi vienokia ar kitokia oldenburgiečių parama – maistas alkaniems, drabužiai stokojantiems, vaistai sergantiems, o norintiems pakeisti esamą padėtį į gera, kurti artimo meilės projektus – konsultacinė, švietėjiška, finansinė kolegų vokiečių pagalba. Tokiu būdu dabar mūsų bendruomenes Oldenburgo krašte ir Lietuvoje jungia apie 40 partneriškų projektų. Daugelis jų yra peraugę ir į parapijų, šeimų, asmenų draugystę. Visuose šiuose veiklios tarnystės artimui židiniuose jų pradininko, pono Šnaiderio, vardas prisimenamas su dėkingumu ir meile“.
Nuoširdžiam lietuvių bičiuliui taip pat padėkojo Lietuvos „Caritas“ atkūrėja sesuo Albina Pajarskaitė, generalinis direktorius kun.R.Grigas, darbuotojai Janina Kukauskienė, Saulius ir Valdas Kelpšai. Tikimasi, kad bendradarbiavimas vargstančiųjų labui bus tęsiamas ir naujojo Oldenburgo krašto „Caritas“ direktoriaus, teologijos daktaro Gerhardo Tepės.
Centrinė Vokietijos „Caritas“ organizacija (būstinė Freiburge) suteikė P..Šnaideriui įgaliojimus dirbti referentu pagalbos Lietuvai klausimais.
Su P.Šnaideriu, turinčiu socialinės pedagogikos ir psichologijos išsilavinimą, dėl galimybės dėstyti Lietuvoje tariasi VDU Socialinio darbo institutas.
Taigi geros valios partnerystė tęsiasi.

Kun.Robertas GRIGAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija