Atnaujintas 2003 m. gegužės 16 d.
Nr.38
(1142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Atmintis
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kardinolo ir Lietuvos Bažnyčios įvertinimas

Užsienio reikalų ministras Algirdas Valionis įteikia kardinolui Audriui Juozui Bačkiui dovaną - Strasbūro Šv. Petro Jaunojo bažnyčios freskos “Tautos, žengiančios prie Kryžiaus” kopiją

Antradienį Vilniaus arkivyskupui metropolitui kardinolui Audriui Juozui Bačkiui iškilmingoje aplinkoje įteiktos Krokuvos popiežiškosios teologijos akademijos Garbės daktaro regalijos. Įteikimo ceremonija vyko Krokuvos Jogailos universiteto ypatingų iškilmių salėje.
Tardamas padėkos žodį, kardinolas A. J. Bačkis kalbėjo apie naujosios lietuvių kultūrinės ir tautinės tapatybės kūrimąsi, apie Bažnyčios galimybes prisidėti prie šio proceso. Bažnyčia, pabrėžė kardinolas, visą laiką sugebėjo derinti universaliąsias vertybes su vietos kultūra ir papročiais. Dabar, Lietuvai įsiliejant į Europos Sąjungą, ši patirtis gali labai praversti.


Stebinanti, džiuginanti ir įpareigojanti sėkmė

Referendumo rezultatai stebina tėvynainių vieningu apsisprendimu sugrįžti į Europą. Lietuva, kaip ir 1990 metais, vėl pirmoji iš pavergtų tautų parodė pasauliui gyventojų valią ne mažiau lemtingu valstybės ateičiai momentu, aiškiai pasakydama, kas mes esame ir ko siekiame. O nerimo būta daug. Prezidento rinkimų pamokos ir politikos analitikų prognozės rodė, kad referendumas gali ir neįvykti. Galime didžiuotis, kad lūžtviniais momentais gebame susitelkti. Referendume dalyvavo 63 proc. sąrašinių rinkėjų, o iš jų net 91 proc. balsavo “už”. Sėkmę nulėmė bemaž visų Lietuvoje veikiančių politinių jėgų, valdžios institucijų ir, svarbiausia, gyventojų aktyvumas kampanijoje. Taigi parodytas puikus pavyzdys mūsų kaimynams latviams, estams, lenkams.


Svarbu, kad tauta greičiau atgimtų

Referendumo dienos gegužės 10 -11 buvo svarbios Lietuvos išbandymo dienos. Ačiū Dievui ir jums visiems, jos baigėsi laimingai: prie balsavimo urnų atėjo apie 64 proc. rinkėjų, o už stojimą į Europos Sąjungą balsavo 91 proc.
Lietuvos vidaus ir užsienio priešai stengėsi užkirsti mums kelią atgal į Europą, iš kurios mes buvome bolševikų okupacijos išplėšti. Rusijos ambasadorius tvirtino: „Jūsų pačių liaudis nenorės eiti į Europą“.


Padėkojo gegužės 11-osios signatarams

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas antradienį pasveikino su sėkmingais referendumo dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje rezultatais susirinkusius po pertraukos į Seimo plenarinio posėdžių salę parlamentarus. Seimo vadovas padėkojo parlamentarams, savuoju žodžiu ir darbu prisidėjusiems prie nepaprastai svarbaus mūsų valstybės ir tautos europėjimo etapo, dėkojo Lietuvos stojimą į ES parėmusiai tautai. “Šiandien savo valstybės kalendoriuje mes jau turime dvi 11-ąsias dienas - kovo ir gegužės. Ir du svarbius aktus. Tik Kovo 11-osios akto signatarų buvo vos per šimtą, o antrojo, gegužės 11-osios, signatarų susidarė pusantro milijono”, - sakė A.Paulauskas, dėkodamas naujiesiems signatarams. Seimo vadovas dėkojo ir tiems, kurie buvo ir liko nusiteikę prieš Lietuvos stojimą į Europos Sąjungą, nes “jų žodis, kitoks žodis, leido pasauliui dar kartą pajusti, kad Lietuva tampa aukštesnės politinės kultūros šalimi, tikrai demokratine valstybe”. A. Paulauskas sakė negalįs dėkoti tik tiems, kurie agitavo Lietuvos žmones apskritai neiti į referendumą. Jo nuomone, raginimas neiti į referendumą jau išeina iš politinės kovos sferos ir pereina į visai kitą erdvę, kurią jis pavadino politinės diversijos erdve.


Kritikavo dėl tautą žeminančios akcijos

Seimo nario, Lietuvos krikščionių demokratų valdybos pirmininko Petro Gražulio nuomone, istorinio referendumo dėl Lietuvos narystės ES kontekste “VP Market” surengė tautą žeminančią akciją. Pasak jo, tai precedento neturinti, žmones žeminanti akcija, kuri negali pasikartoti. Parlamentaro teigimu, reikėtų sudaryti specialią komisiją, kuri įvertins, ar nebuvo pažeistas Referendumo įstatymas. “Veiksmingesne agitacine priemone už valstybės vadovų raginimą tapo butelis alaus ir pakelis skalbimo miltelių. Kvietimas su referendumo lipduku įsigyti prekių už 1 centą rado žymiai didesnį atgarsį”, - apgailestavo jis antradienį spaudos konferencijoje. Parlamentarui peršasi išvada, jog butelis alaus ir skalbimo miltelių pakelis kai kam yra didesnė vertybė už Lietuvos narystę ES.