Atnaujintas 2003 m. gegužės 16 d.
Nr.38
(1142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Atmintis
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilniaus Arkikatedros atnaujinimo darbai padės išsaugoti šį klasicizmo šedevrą ateities kartoms

Pradėtas Vilniaus Arkikatedros Bazilikos atnaujinimas

Šiais metais minimos Vilniaus Arkikatedros Bazilikos architekto Lauryno Gucevičiaus gimimo 250-osios metinės. Pradėtas Arkikatedros atnaujinimas bus gražus pagerbimas šio garsaus menininko, savo kūryba ypač praturtinusio mūsų tautos kultūros lobyną, rašoma Vilniaus arkivyskupo metropolito, kardinolo Audrio Juozo Bačkio ir generalvikaro, vyskupo Juozo Tunaičio kreipimesi.
Ganytojai kviečia tikinčiuosius, visus geros valios žmones, vyriausybines ir nevyriausybines organizacijas savo darbais ir lėšomis paremti pastangas atnaujinti, restauruoti Vilniaus Arkikatedrą Baziliką.
Vyskupų kreipimesi primenama, kad Vilniaus Arkikatedra Bazilika - unikalus architektūros šedevras, Europos masto kultūros paminklas, Lietuvos valstybingumo lopšys, istorinis ir šiandieninio mūsų tautos religinio gyvenimo centras. Jau kuris laikas pastato būklė kelia didelį susirūpinimą. Tai ir paskatino pradėti remonto darbus.


Mintys po referendumo

Ko gero, Lietuva gali tapti referendumų šalimi. Nekalbu apie sėkmingai pasibaigusį istorinį referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje. Pakaks kokiam nors „naujajam lietuviui“ ar „naujajam rusui“ užsimanyti keisti vieną ar kitą įstatymą, net Konstituciją, tuoj pat po visą Lietuvą pasklinda samdyti vaikėzai, propagandinio darbo išsiilgę pensininkai, ypač iš buvusių partinių ir nomenklatūrinių struktūrų, rinkti parašų už referendumą. O jeigu už tą parašų rinkimą neblogai sumokama, tai tokių „savanorių“ visada atsiras. Sunku net suprasti, kai lemtingo referendumo išvakarėse Lietuvos televizijos laidoje dalyvavęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas, Kėdainių ir visos Lietuvos magnatas Viktoras Uspaskich, lyg ir besąlygiškai pasisakęs už Lietuvos narystę Europos Sąjungoje, davė nurodymą referendumo dienomis prie rinkimų apylinkių rinkti parašus už jo organizuojamą referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos pakeitimo. Ir ne tik prie rinkimų apylinkių, bet ir akiplėšiškai veržėsi į piliečių butus, reikalaudami pasirašyti už „euroentuziasto“ organizuojamą „pažangų“ referendumą, kuriuo iš tikrųjų bus dezorganizuota visa Lietuvos politinė sistema: į Lietuvos Seimą bus „renkami“ tik magnato pasirinktos marionetės, o politinėms partijoms bus paliekamos tik nieko nelemiančių statistų vaidmuo.