Atnaujintas 2003 m. gegužės 21 d.
Nr.39
(1143)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Darbai
Literatūra
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius pabrėžė kunigo, kaip „katechetų katecheto“, vaidmenį

Katechezės uždaviniai ir dvasininkų dalyvavimas katechezėje turi būti suvoktas bendrajame naujosios evangelizacijos kontekste, tai pripažino konferencijos „Kunigai ir katechezė Europoje“ dalyviai. Gegužės 5-8 dienomis vykusį susitikimą Romoje surengė Europos vyskupų konferencijos taryba (CCEE) ir Italijos episkopato nacionalinė katechezės tarnyba. Jame dalyvavo katechezės veiklą koordinuojantys vyskupai ir kunigai – apie 80 asmenų – iš beveik visų Europos šalių.
Gegužės 8 dieną audiencijoje priėmęs konferencijos dalyvius, popiežius Jonas Paulius II priminė, kad Dievo žodžio skelbimas bei katechezė priklauso pagrindinių pareigų sričiai tiek vyskupams, tiek ir kunigams. Pavadinęs kunigą „katechetų katechetu“, Šventasis Tėvas pabrėžė, kad jis negali atmestinai žiūrėti į šią pareigą, nepaisant vis didėjančio kitų įvairių darbų krūvio parapijoje. „Kadangi kunigas yra pirmasis katechetas bendruomenėje, ypač jeigu jis yra parapijos kunigas, tai yra pašauktas būti pirmuoju tikinčiuoju ir Dievo žodžio mokiniu, - sakė Popiežius. – Kaip katechetų katechetas jis tai pat privalo rūpintis savuoju nuolatiniu dvasiniu, doktrininiu ir kultūriniu lavinimusi“.


Katekizmo sutrumpinta versija turėtų pasirodyti po dvejų metų

Kaip jau buvo pranešta, atsižvelgdamas į pasaulio vyskupų prašymą, popiežius Jonas Paulius II vasario mėnesį davė nurodymą Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefektui kardinolui Jozefui Ratcingeriui sudaryti specialią komisiją, kuri parengtų 1992 metais paskelbto „Katalikų Bažnyčios katekizmo“ trumpesnį variantą, vadinamąjį kompendiumą. Šventasis Tėvas pažymėjo, kad pastarąjį dešimtmetį vietiniai bandymai parengti didžiojo daugiau kaip 1000 puslapių ir beveik 3000 straipsnių turinčio katekizmo sintezę rodo, kad iškilęs poreikis turėti „trumpą kompendiumą, kuriame būtų išdėstyti visi pagrindiniai katalikų tikėjimo ir moralės elementai, suformuluoti paprastai ir aiškiai“.