Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Vilniaus dekanate

Apie garsiausią Lietuvos jėzuitą

Vilnius. Gegužės 14-ąją Šv. Kazimiero (jėzuitų) bažnyčioje pagerbtas Mikalojaus Lancicijaus (1574-1653) atminimas, minint jo mirties 350-ąsias metines. Už jį buvo meldžiamasi per vakaro šv. Mišias, po pamaldų istorikas Liudas Jovaiša perskaitė paskaitą "Mikalojus Lancicijus - vardas, kurį derėtų žinoti".
Kaip sakė Šv. Kazimiero bažnyčios prefektas kun. Lionginas Virbalas, SJ, Jėzaus draugijos istorikas M. Lancicijus - vienas garsiausių Europoje visų laikų Lietuvos jėzuitų, su kuriuo lygintis galėtų nebent Motiejus Kazimieras Sarbievijus. Dėl įvairių aplinkybių tėvo Lancicijaus vardas šiandien Lietuvoje, deja, beveik pamirštas. Mikalojus Lancicijus (Lenčickis) gimė 1574 m. gruodžio 10 d. Nesvyžiaus apylinkėse, spaustuvininko kalvino šeimoje. Studijavo Vilniaus kalvinų mokykloje, vėliau - Vilniaus jėzuitų akademijoje. 1590-aisiais atsivertė į katalikybę, įstojo į Jėzuitų ordiną. Romos kolegijoje studijavo filosofiją ir teologiją. Įšventintas kunigu, dirbo Jėzaus draugijos istoriko tėvo Mikalojaus Orlandinio sekretoriumi, rinko medžiagą apie šv. Ignacą ir pirmuosius vienuolijos gyvavimo dešimtmečius. Nuo 1607 metų buvo Šventojo Rašto, hebrajų kalbos ir kontroversinės teologijos profesorius Vilniaus akademijoje, vėliau profesoriavo Lvovo, Hališo, Poznanės kolegijose, 1621-1630 metais - Krokuvos kolegijos rektorius, 1630-1635 metais - Lietuvos jėzuitų provincijolas. Vėliau kurį laiką gyveno vieno užsienio didiko dvare, darbavosi Čekijoje, buvo Olomouco kolegijos dvasios tėvas. Grįžęs į Lietuvą dirbo Nesvyžiuje, buvo Kauno kolegijos dvasios tėvas. Mirė Kaune. 1655 metais, praėjus vos dvejiems metams po mirties, per Lietuvos karą su Rusija į Kauną įžengę kazokai M. Lancicijaus palaikus sudegino ir išbarstė Nemune.
M. Lancicijų ir po mirties ypač gerbė Lietuvos, taip pat Lenkijos bei Čekijos jėzuitai: buvo nutapyta daug jo portretų, o M. Lancicijaus užtarimu išgijęs tėvas Kazimieras Kojalavičius parašė pirmąją jo biografiją. Kad ir kiek buvo dėta pastangų, tėvo Lancicijaus kultas ilgainiui užgeso. Spėjama, kad jam pavyko įvykdyti savo troškimą - pasiekus Viešpaties sostą, išprašyti sau užmarštį žemėje.
Tėvas Lancicijus yra palikęs daugiau kaip dvidešimt veikalų. Populiariausias jo darbas - apmąstymai kiekvienai metų dienai - XVII-XIX amžiais susilaukė dvylikos pakartotinių leidimų įvairiuose Europos miestuose, taip pat vertimų į čekų, lenkų, prancūzų kalbas. Dauguma M. Lancicijaus tekstų skirti dvasios tobulumo siekiantiems vienuoliams ir konkrečiai - jėzuitams.
"Tėvas Mikalojus Lancicijus paliko ryškius savo gyvenimo ir veiklos pėdsakus Lietuvoje, Lenkijoje, Čekijoje, Belgijoje ir Italijoje. Mistikas ir dvasinio gyvenimo mokytojas, vertintas karalių ir prastuolių, gerbtas šventųjų ir nusidėjėlių. Katalikiškoje Europoje - garsus tarp daugelio garsių. Mums Lietuvoje - vienintelis", - teigia istorikas L.Jovaiša.

Vida GAVELIENĖ
Eltos korespondentė

Pagerbtas Lenkijos globėjas, apaštalavęs Lietuvoje

Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios prefektas kun. Lionginas Virbalas prie Šventojo Andriejaus Bobolos relikvijų

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotrauka

Vilnius. Gegužės 16-ąją, kaip ir kasmet tą dieną, Šv. Kazimiero bažnyčioje buvo pagerbtas šv. Andriejaus Bobolos (1591-1657) atminimas.
Pernai Lenkijos globėju paskelbtas šv. Andriejus Bobola savo žemiškąjį gyvenimą labiau buvo susiejęs su Lietuva. 1611 metais Vilniuje jis įstojo į Jėzaus draugiją, Vilniaus universitete studijavo filosofiją ir teologiją, dirbo įvairiuose Lietuvos jėzuitų provincijos namuose. Vilniuje šv. Andriejus Bobola praleido beveik trečdalį savo gyvenimo. Net dvylika metų jis dirbo Šv. Kazimiero bažnyčioje: buvo pamokslininkas, nuodėmklausys, bažnyčios rektorius, vadovavo miestiečių Marijos sodalicijai. Būtent šioje bažnyčioje 1622 metais jis buvo įšventintas kunigu, o 1630-aisiais davė iškilmingus vienuolio įžadus.
Šv. Andriejus Bobola - vienas jėzuitų kankinių, atidavusių gyvybę už tikėjimą. Per 1655 metų Lenkijos ir Lietuvos karą su Maskva Lietuvoje siautėję kazokai rodė ypatingą neapykantą tam, kas katalikiška. Apaštalavimu pagarsėjęs tėvas Bobola buvo jų užkluptas. Atsisakęs atsižadėti katalikų tikėjimo, buvo varomas į Polesės Janovą ir žiauriai kankinamas. Nepaprastai žiaurius kankinimus užbaigė mirtini kardo kirčiai. Tai įvyko 1657-ųjų gegužės 16-ąją.
1853 metais Romoje, Šv. Petro bazilikoje, popiežius Pijus IX paskelbė Andriejų Bobolą palaimintuoju.1938-aisiais Andriejus Bobola paskelbtas šventuoju, jo palaikai iš Italijos pervežti į Varšuvą.
Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje prie altoriaus yra šv. Andriejaus Bobolos paveikslas, o kriptoje saugomos relikvijos. Sekmadienį Šv. Kazimiero bažnyčioje buvo šventinama restauruota XVII amžiaus kripta - čia palaidotų jėzuitų, jų geradarių, taip pat šv. Andriejaus Bobolos atminimo vieta.
Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčią 1604-1635 metais pastatė Lietuvoje įsikūrę jėzuitai, remiami karaliaus Zigmanto Vazos, Lietuvos diduomenės ir miestiečių. Kaip anuomet įprasta, po didžiuoju bažnyčios altoriumi buvo įrengta kripta - laidojimo vieta jėzuitams ir jų geradariams.
Bažnyčia ne kartą degė, buvo apgriauta, niokota į Vilnių įsiveržusių priešų kariuomenių. XIX amžiuje ji paversta stačiatikių cerkve. Sunku pasakyti, kada buvo užversta pagrindinė bažnyčios kripta, tačiau ilgą laiką apie jos egzistavimą niekas nežinojo.
1991 metais kriptą atsitiktinai rado po sovietmečio tikintiesiems grąžintą šventovę tvarkę jėzuitai. Pro skliaute iškirstą angą patekus į kriptą, paaiškėjo, kad senasis įėjimas į ją vedė tiesiog iš presbiterijos. Dabar jis vėl yra atvertas. Tarp kriptoje suverstų griuvenų rasti žmonių palaikai, skulptūrų fragmentai. 1995 metais šioje kriptoje buvo perlaidoti žmonių palaikai ir iš kitų rūsių, atidengtų po Šv. Kazimiero bažnyčios prieangiu.
Kripta yra beveik 4 m aukščio ir 11 m ilgio. Viename jos šone stovi masyvi mūryta keturkampė kolona, į kurią remiasi skliautai. Šoninės sienos ir kolona padengtos šviesios spalvos tinku, ant kurio puikiai išsilaikę juosvi piešiniai, galbūt pradėtos, bet nebaigtos freskos, datuojamos XVII a. viduriu. Nors šių kompozicijų tapybos maniera skiriasi nuo kitų to meto pavyzdžių, tačiau jose nesunku įžvelgti europinės dailės bruožų. Palyginti su puošniais baroko stiliaus piešiniais, šios kompozicijos atrodo gana paprastos, spėjama, kad jas sukurti galėjo jėzuitų namuose gyvenęs brolis.
Kompozicijų tema susijusi su mirtimi ir prisikėlimo viltimi. Jose esantys tekstai - lotyniškos Šventojo Rašto ir maldų ištraukos.
Restauruotoje kriptoje įrengta atminimo vieta XVII-XVIII amžiais po Šv. Kazimiero bažnyčia palaidotiems jėzuitams bei jų geradariams ir ilgą laiką bažnyčioje dirbusiam šv. Andriejui Bobolai. Stovą jo relikvijoriui sukūrė Kunotas Vildžiūnas.
Birželį, užbaigus naujųjų vargonų intonavimo darbus, Šv. Kazimiero bažnyčia ir restauruota jos kripta, kaip sako kun. L.Virbalas, ne tik per šv. Mišias, bet ir kitu dienos metu bus atvira visiems.

Vida GAVELIENĖ
Eltos korespondentė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija