Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žemdirbiai siekia teisingumo

Kalvarijos turgavietėje su protestuotojais susitiko Žemės ūkio rūmų prezidentas Jonas Ramonas

Didieji ir mažieji

Kaime toliau auga nepasitenkinimas šalies valdžios vykdoma žemės ūkio politika. Jau būta ne vieno mitingo, kelių blokadų, kitokių protesto akcijų, apie sunkią sodiečių padėtį kalbėta žemdirbių suvažiavimuose, tačiau padėtis nė kiek negerėja. Priešingai, ji tolygio ir nuosekliai prastėja. Ypač bloga pieno gamybos padėtis, o tiksliau – žeminančiai maži užmokesčiai už pieną. Štai per šių metų balandžio mėnesio pirmą dekadą žemdirbiams už 1 kg pieno buvo mokama po 35 centus, per antrą dekadą - po 34 centus, o savikaina buvo 72 centai. Paskaičiuota, kad pernai pajamos už pieną sumažėjo apie 58 milijonus litų, šiemet gali kristi dar apie 130 milijonų. Tiesa, kaip teigė Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto direktorius dr. Donatas Stanikūnas, šios bėdos būdingesnės stambiesiems ūkininkams. Esą jie į pieno gamybą investuoja daugiau lėšų negu kelias karves laikantys smulkesnieji ir vidutinieji ūkininkai. Kelias dešimtis ar daugiau galvijų turintiems ūkininkams nemažai kainuoja mechaninio melžimo ir kitos įrangos priežiūra bei eksploatacija, elektra, pastatų išlaikymas ir kt. Smulkesniesiems ūkininkams daug įrangos nereikia, mažiau ir kitų išlaidų, todėl ir pieno gavybos savikaina esanti mažesnė. Tačiau vargu ar jiems džiugu gauti už pieną tokius menkus centus, kurie nepadengia gamybos išlaidų.


Prezidentas gyrė sodžiuje keptą duoną

Iš šios gražiai tvarkomos sodybos iškeliauja duona į daugelį šalies prekybos įmonių

Praėjusių metų rugsėjį, lankydamas Biržų ir Pasvalio rajonus, šalies prezidentas Valdas Adamkus užsuko pasižiūrėti, kaip gyvena garsioji duonos kepėja Vita Stankevičienė. Ji ne tik gražiai garbųjį svečią sutiko, bet ir jam suruošė vaišes. Didžkukuliai Prezidentui taip patiko, kad jis paprašė papildomos jų porcijos. Pirmasis valstybės žmogus ragavo įmonės „Saimeta“ keptos duonos, išbandė pagal ypatingą receptą gamintos naminės giros, vaišinosi iš saldaus pieno pagamintu lietuvišku sūriu.
Apie V.Stankevičienės įmonę „Saimeta“, kuri yra įsikūrusi darbščių žmonių turtinguose Daujėnuose, sklinda geras garsas. Čia kepta namine duona ir duona su česnaku galėjo vaišintis ir Frankfurte (Vokietija) vykusios knygų mugės lankytojai. Ji visiems itin patiko. Kada duonos kepalą padovanojo vienai moteriai, ši šoko iš džiaugsmo.


Ultimatumai ir pažadai

Pagrindinis žemdirbių protesto akcijų organizatorius Žemės ūkio rūmų pirmininkas J.Ramonas, praėjusią savaitę pareiškęs, kad atsistatydina iš Prezidento visuomeninio patarėjo pareigų, esą suprasdamas, kad dabartinėje situacijoje aktyvi veikla žemdirbių savivaldoje tam tikra prasme neparanki Prezidentui, pasijuto „pervargęs“ ir atsidūrė Kauno medicinos universiteto Kardiologijos klinikoje. Nežinoma kryptimi kažkur išvyko iš Lietuvos ir kita streikų bei blokadų organizatorė Ūkininkų sąjungos pirmininkė G.Staliūnienė. Premjeras A.Brazauskas, pasikvietęs pieno perdirbėjų įmonių vadovus, pažadėjo jiems skirti 50 mln. litų, kad išlaikytų vidutinę pernykštę pieno supirkimo kainą – po 39 centus už kilogramą. Tačiau žemdirbių atstovai reikalauja vasaros metu už pieno kilogramą mokėti 65 centus, o žiemą – 75 centus – tokia supirkimo kaina, pasak žemdirbių, dengtų pieno gamybos savikainą. Žemdirbių delegacijos atstovai, apsilankę pas Premjerą, pareiškė, kad iš Premjero kabineto išėjo nieko konkretaus nesulaukę. Dėl galimos magistralinių kelių blokados prezidentas R.Paksas jau nuo pirmadienio ragino žemdirbius atsisakyti kraštutinių priemonių ir sėsti prie derybų stalo.