Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prezidentas gyrė sodžiuje keptą duoną

Iš šios gražiai tvarkomos sodybos iškeliauja duona į daugelį šalies prekybos įmonių

Autoriaus nuotrauka

Praėjusių metų rugsėjį, lankydamas Biržų ir Pasvalio rajonus, šalies prezidentas Valdas Adamkus užsuko pasižiūrėti, kaip gyvena garsioji duonos kepėja Vita Stankevičienė. Ji ne tik gražiai garbųjį svečią sutiko, bet ir jam suruošė vaišes. Didžkukuliai Prezidentui taip patiko, kad jis paprašė papildomos jų porcijos. Pirmasis valstybės žmogus ragavo įmonės „Saimeta“ keptos duonos, išbandė pagal ypatingą receptą gamintos naminės giros, vaišinosi iš saldaus pieno pagamintu lietuvišku sūriu.
Apie V.Stankevičienės įmonę „Saimeta“, kuri yra įsikūrusi darbščių žmonių turtinguose Daujėnuose, sklinda geras garsas. Čia kepta namine duona ir duona su česnaku galėjo vaišintis ir Frankfurte (Vokietija) vykusios knygų mugės lankytojai. Ji visiems itin patiko. Kada duonos kepalą padovanojo vienai moteriai, ši šoko iš džiaugsmo.
Daujėnuose duona kepama ne taip, kaip daugelyje šalies kepyklų. Užminkius tešlą, į ją nededama puriklių. Užtat tokios duonos kepalas savaitėmis nesužiedėja ir nepraranda gero skonio.
Šiuo metu kepama iš AB „Kėdainių grūdai“ gamintų miltų. Verslininkė V.Stankevičienė patenkinta aukšta jų kokybe. Jeigu gauna miltų, sumaltų iš ekologiškai išaugintų grūdų, tai duonos kepalą atitinkamu ženklu pažymi. Kmynų, kurie beriami į tešlą, daujėniškė neperka. Puikiai jie užderėjo ir savame ūkyje.
Daujėnuose kepta duona iškeliauja į per šimtą šalies parduotuvių. Jos dar galima nusipirkti vykstant mugėms ar turgavietėse. Duonos likučiai neišmetami lauk, nesušeriami kiaulėms. Jie sudžiovinti naudojami savos giros gamybai. Gira daroma iš natūralių medžiagų: cukraus, mielių, vandens bei džiovintos duonos, nededama jokių dirbtinių priedų.
Kartu su kitais karstinio regiono ūkininkais bei produkcijos perdirbėjais energingoji V.Stankevičienė nuolat dalyvauja „Tatulos programos“ rengiamose mugėse. Daujėnų duonos ne vienąkart ragavo ir „AgroBalt“ parodos lankytojai.
Sausį V.Stankevičienė buvo Berlyne, kur vyko „Žalioji savaitė“. Joje buvo demonstruojami iš natūralių žaliavų gaminti maisto produktai.

Bronius VERTELKA
Daujėnai, Pasvalio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija