Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pažaislis ir šventojo Vaitiekaus Adalberto misija Prūsijoje

Šv. Kazimiero kongregacijos sesuo Judita visada mielai talkina spaudos atstovams, suteikdama galimybę priešais Kapitulos durų portalą fotografuoti aukštai esančias freskas

X amžiuje įsteigus Šventosios Romos (Vokietijos) imperiją ir jos vadovui Otonui I inicijavus hercoginių vyskupijų struktūros joje sukūrimą (pavyzdžiui, Magdeburgo arkivyskupija buvo įkurta 968 metais), kilo popiežių valdžios krizė. Dėl to prasidėjo judėjimas už Bažnyčios reformą, jo centru tapo Kliuni (Cluny) benediktinų vienuolynas (įsteigtas 910 metais). Tokiomis sąlygomis buvo atnaujinama šv. Benedikto regula ir stiprėjo kuriama naujų vienuolynų kongregacija.
Benediktinas šv. Romualdas (950-1027) buvo vienas aktyviausių reformatorių. Jis 1012 metais Kampo Maldolyje įkūrė pirmąjį kamaldulių vienuolyną. Tuo metu vienuolių misijos į Šiaurės ir Vidurio Europos kraštus priklausė ir nuo popiežiaus, ir nuo imperatoriaus, o joms vadovavo valstybės remiama vyskupijų organizacija.
996 metais Romoje Otonas III (979-1002) buvo karūnuotas Šventosios Romos imperatoriumi. Tuomet kilo idėja atnaujinti imperiją ir sukrikščioninti Vidurio Europos šalis. Į šios idėjos realizavimą įsitraukė ir Lenkijos kunigaikštis Boleslovas Narsusis, nes prūsų krypties pasirinkimas atitiko jo interesus.


Vieta, tapusi Lietuvos pasididžiavimu

Pažaislis, perėjęs per visas karų audras kartu su Lietuva, atgijo. Aptvarkius viso ansamblio-vienuolyno pastatus, išorę, restauravus bažnyčios vidų, freskas ir kitas meno vertybes, Pažaislis tapo Lietuvos pasididžiavimu.
Jį kasmet aplanko 50 tūkst. žmonių, iš jų 18 tūkst. yra rengiamos ekskursijos (statistika paskelbta Pažaislio vienuolyno). Turistai atvyksta iš viso pasaulio, reprezentuodami daugelį tautų, rasių bei tikėjimų. Visi stebisi ten esančiu gamtos grožiu ir ne be reikalo pavadintu „Ramybės kalnu“. Kasmet atvažiuoja daug autobusų su mokyklinio amžiaus vaikais iš visos Lietuvos. Tai yra Lietuvos mokytojų nuopelnas.