Atnaujintas 2003 m. gegužės 23 d.
Nr.40
(1144)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kikščionybė šiandien
Ora et labora
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Rinka
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vieta, tapusi Lietuvos pasididžiavimu

Pažaislis, perėjęs per visas karų audras kartu su Lietuva, atgijo. Aptvarkius viso ansamblio-vienuolyno pastatus, išorę, restauravus bažnyčios vidų, freskas ir kitas meno vertybes, Pažaislis tapo Lietuvos pasididžiavimu.
Jį kasmet aplanko 50 tūkst. žmonių, iš jų 18 tūkst. yra rengiamos ekskursijos (statistika paskelbta Pažaislio vienuolyno). Turistai atvyksta iš viso pasaulio, reprezentuodami daugelį tautų, rasių bei tikėjimų. Visi stebisi ten esančiu gamtos grožiu ir ne be reikalo pavadintu „Ramybės kalnu“. Kasmet atvažiuoja daug autobusų su mokyklinio amžiaus vaikais iš visos Lietuvos. Tai yra Lietuvos mokytojų nuopelnas.
Vilnių, Kauną ir Klaipėdą jungia moderni automagistralė. Keleiviai mato Pažaislio bažnyčios bokštus. Daugelis pravažiuoja pro šalį, nes labai skuba ir neturi laiko užsukti. (Amerikos lietuviai, paprašykite jus vežančius asmenis, kad pasuktų keliuku į Pažaislį.) Tie, kurie pasuks į Pažaislį, įėję pro didžiuosius vartus į vienuolyną, pajus naujųjų amžių dvasią, o kai įeis į bažnyčios vidų, pamatys Viduramžių klasikų meną, kuris per du amžius iš Italijos baroko keliu atėjo į Lietuvą ir ten klestėjo apie 200 metų.
Lietuvos Šv.Kazimiero seserų kongregacija nutarė parengti vaizdajuostę apie Pažaislio baroko šedevrą su dokumentuota istorija ir gegužės 1 dieną buvo pasirašyta sutartis su Nijole Baužyte, žinoma Lietuvos režisiere.
Ši vaizdajuostė yra reikalinga pirmiausia todėl, kad Lietuva yra nukentėjusi nuo sovietinės okupacijos. Švietimo ministerija neišleidžia vadovėlių, kuriuose rašoma apie tautiškumą, patriotizmą bei tikėjimą. Vaikai negauna to būtino pagrindo. Su mažomis išimtimis vaikai mokosi tik iš tėvų. Vaikai, kurie lanko privačias mokyklas, gauna daugiau dvasinio peno. Vaizdajuostė apie Pažaislį bus rodoma per televiziją, ir moksleiviai pamatys, kad ir Lietuva turi nuostabių perlų, kurie stebina net užsienio turistus. Stebins ir Lietuvos vaikus.
Pažaislio pavyzdžiu paseks ir kitos Lietuvos šventovės, tokios kaip Šiluva su Tytuvėnais, Žemaitijos religinė grandinėlė su Kryžių kalnu, Žemaičių Kalvarija, Kražiais, Varniais, Telšių ir Šiaulių katedromis bei kt.
Numatoma šią vaizdajuostę išleisti ir anglų kalba. Pažaislio ir Lietuvos įvaizdis pasklis po visą Europą ir kitus žemynus. (Pažaislio lankstinukai, išleisti septyniomis kalbomis, jau dabar atlieka savo paskirtį, ir jų naudingumas yra jaučiamas Pažaislyje.)
Lietuvių patriotų tikslas - suteikti moralinę paramą vaikams bei jaunimui, kurie ateityje atstatys Lietuvą. Todėl, pasitelkusios šią vaizdajuostę, kazimierietės seselės tikisi supažindinti vaikus ir jaunimą su Lietuvos menu, kultūra ir istorija. Ką vaikai savo akimis matys, to niekad neužmirš!

Algimantas LIEPINAITIS
Čikaga, JAV

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija