Atnaujintas 2003 m. gegužės 28 d.
Nr.41
(1145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Istorijos vingiai
Rinka


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Naujas Tėvynės sąjungos vadovas

Naujai išrinktam Tėvynės sąjungos pirmininkui Andriui Kubiliui Vytautas Landsbergis įteikė simbolinę dovaną - kubilą su užrašu „Q-Bill-ius“

Įvykusiame Tėvynės sąjungos suvažiavime, šios partijos kūrėjui prof. V.Landsbergiui jau anksčiau atsisakius kelti savo kandidatūrą į partijos vadovus, naujuoju Tėvynės sąjungos pirmininku buvo išrinktas buvęs pirmasis TS pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius.
Suvažiavimo išvakarėse V.Landsbergis pažymėjo, kad per dešimt metų, jam vadovaujant Tėvynės sąjungai, jai teko nelengvi išmėginimai. Tačiau TS įveikė skaldymo ir uzurpavimo užmačias ir apgynė partijos vietą Lietuvos gyvenime. Vertindamas Seimo nario V.Uspaskich rengiamą referendumą dėl rinkimų sistemos pakeitimo ir Seimo narių atšaukimo, V.Landsbergis pabrėžė, kad šio referendumo esmė - Seimo narių atšaukinėjimas, kurio mechanizmą V.Uspaskich yra sukūręs. Tokių „asmenybių“ Seimas taptų valdomas kaip lėlių „šėpa“. „Gavus marionečių Seimą, bus galima užrikti ir ant ES, ir ant NATO. O jau tokio valdomo parlamento sprendimu nutiesti fondinį finansų eurotiekį „Briuselis-Kėdainiai“ būtų vieni juokai. „Jangila“ ir Mergelių salos nublanktų kaip kūdikio ašara“, - pabrėžė prof.V.Landsbergis.


Anarchijos prielaidos

Lietuvos administracinis teismas atmetė faktiškai tik popieriuje egzistuojančių „Jaunosios Lietuvos“ ir Naujųjų tautininkų sąjungos skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo pripažinti referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje įvykusiu ir jo balsavimo rezultatų. Skundą pasirašė pats jaunalietuvių vadas Stanislovas Buškevičius ir du žymiais politologais besiskelbiantys Edvardas Kriščiūnas bei Giedrius Šarkanas. Skundo autorių motyvai tie patys, juos visa Lietuva girdėjo ir tebegirdi dar gerokai prieš referendumą ir po jo. Esą bendrovės „VP Market“ iniciatyva surengta akcija, pateikus lipduką „Aš balsavau“ už vieną centą nusipirkti butelaitį alaus, skalbimo miltelių ir šokolado, „nupirko“ mažiausiai 15-20 proc. rinkėjų balsų, ir tai nulėmė teigiamus balsavimo rezultatus. O rusų kalba leidžiamo savaitraščio „Obzor“ apžvalgininkas kažkoks Josif Usser net suskaičiavo, kad tokiu būdu buvo „nupirkta“ 481928 arba 28,9 proc. rinkėjų balsų.


Ar galima išeiti iš bevaldystės krizės Vilniuje?

Užsitęsusi neapibrėžta situacija Vilniaus miesto savivaldybės taryboje neramina ne tik paprastus sostinės gyventojus, bet ir politines partijas. Gegužės 16 dieną Seimo spaudos konferencijų salėje šios problemos sprendimo variantus bandė siūlyti Vilniaus konservatoriai.
Vilniaus miesto tarybos Konservatorių frakcijos seniūnas dr. Kęstutis Masiulis detaliai aptarė padėtį. Jis sakė: „Vilniaus miesto savivaldybės taryboje susiklostė bevaldystė – savotiško „teisinio pato“ situacija. Už tai, kad miestas neturi veikiančios valdžios, politinė atsakomybė tenka socialliberalams, socialdemokratams ir kitoms valdančią koaliciją sudariusioms partijoms, nesugebėjusioms savo Seimo narių, išrinktų į savivaldybių tarybą, įtikinti atsisakyti vieno ar kito mandato.
Šią situaciją apsunkina dar ir susiklosčiusi politinės bevaldystės atmosfera - „politinis patas“, kai nė viena iš dviejų koalicijų neturi realios politinės daugumos ir nesiima veiksmų politinę valdžią išvesti iš akligatvio. Ir vėlgi didesnė atsakomybės dalis tenka G.Paviržio vadovaujamai koalicijai, kuri nieko neveikdama laukia teismo sprendimo.
Teisinį patą anksčiau ar vėliau gali išspręsti teismo procesas. Tačiau laukimas teismo atsakymo, kuomet visi tarybos nariai turi savo įgaliojimus, yra nepateisinamas.