Atnaujintas 2003 m. gegužės 28 d.
Nr.41
(1145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Istorijos vingiai
Rinka


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Naujas Tėvynės sąjungos vadovas

Naujai išrinktam Tėvynės sąjungos pirmininkui Andriui Kubiliui Vytautas Landsbergis įteikė simbolinę dovaną - kubilą su užrašu „Q-Bill-ius“

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotraua

Grupė Tėvynės sąjungos suvažiavimo delegatų

Algimanto ŽIŽIŪNO nuotrauka

Įvykusiame Tėvynės sąjungos suvažiavime, šios partijos kūrėjui prof. V.Landsbergiui jau anksčiau atsisakius kelti savo kandidatūrą į partijos vadovus, naujuoju Tėvynės sąjungos pirmininku buvo išrinktas buvęs pirmasis TS pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius.
Suvažiavimo išvakarėse V.Landsbergis pažymėjo, kad per dešimt metų, jam vadovaujant Tėvynės sąjungai, jai teko nelengvi išmėginimai. Tačiau TS įveikė skaldymo ir uzurpavimo užmačias ir apgynė partijos vietą Lietuvos gyvenime. Vertindamas Seimo nario V.Uspaskich rengiamą referendumą dėl rinkimų sistemos pakeitimo ir Seimo narių atšaukimo, V.Landsbergis pabrėžė, kad šio referendumo esmė - Seimo narių atšaukinėjimas, kurio mechanizmą V.Uspaskich yra sukūręs. Tokių „asmenybių“ Seimas taptų valdomas kaip lėlių „šėpa“. „Gavus marionečių Seimą, bus galima užrikti ir ant ES, ir ant NATO. O jau tokio valdomo parlamento sprendimu nutiesti fondinį finansų eurotiekį „Briuselis-Kėdainiai“ būtų vieni juokai. „Jangila“ ir Mergelių salos nublanktų kaip kūdikio ašara“, - pabrėžė prof.V.Landsbergis.
TS suvažiavime, slaptai balsuojant už A.Kubiliaus kandidatūrą į Tėvynės sąjungos pirmininkus, už jį balsavo 291 suvažiavimo delegatas, 23 buvo prieš. Taip pat pakoreguotas partijos pavadinimas. Dabar ji vadinsis Tėvynės sąjunga (konservatoriai, krikščioniškieji demokratai ir laisvės kovotojai).
Visi apžvalgininkai pažymi, kad, nepaisant pasitraukimo iš TS pirmininko posto, V.Landsbergis ir toliau liks labai įtakingu TS veikėju. Suvažiavime nuspręsta, kad jis vadovaus svarbiam partijos Politiniam komitetui. Pats V.Landsbergis sakė dar nežinąs, ar kelsiąs savo kandidatūrą būsimuosiuose Seimo rinkimuose. Tačiau nei jis pats, nei politologai neatmeta galimybės, jog po metų dalyvaus pirmą kartą Lietuvoje rengiamuose Europos Parlamento rinkimuose (Lietuvos atstovai į Europarlamentą bus renkami proporcinio balsavimo pagrindu).
V.Landsbergio politinę veiklą atkuriant Lietuvos nepriklausomybę teigiamai įvertino ir vienas didžiausių jo oponentų, vienas socialdemokratų lyderių Č.Juršėnas. Jis pažymėjo, jog V.Landsbergio ryžtas atkuriant Lietuvos nepriklausomybę yra vienas didžiausių jo nuopelnų. Č.Juršėnas taip pat pripažino, kad V.Landsbergio asmenybė ir jo veikla dar ilgai turės nemažos įtakos visam Lietuvos politikos procesui.
O naujasis TS lyderis A.Kubilius pabrėžė, kad jis pats politiškai subrendo V.Landsbergio dėka, ir pripažino, jog buvo nelengva apsispręsti tapti partijos pirmininku, nes daugelis TS narių ir šalininkų net neįsivaizduoja partijos be V.Landsbergio. Tuo pačiu A.Kubilius pripažino, kad Tėvynės sąjunga padarė daug klaidų, ypač vertinant buvusio premjero G.Vagnoriaus ir dabartinio prezidento R.Pakso biografijas.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija