Atnaujintas 2003 m. birželio 4 d.
Nr.43
(1147)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Atmintis
Valstybė ir Bažnyčia
Aktualijos
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Skamba kunkliai, atataria lamzdžiai

Vilniaus universiteto Didysis kiemas idealiai atitiko šių metų festivalio “Skamba, skamba kankliai” kamerinį pobūdį

„Skamba, skamba kunkliai, atataria lamzdžiai“ yra vienos sutartinės žodžiai, bet folklorinės muzikos festivaliai, pritaikę šias skambias eilutes savo pavadinimams, yra du. Ką tik pasibaigė gegužės 28–birželio 1 dienomis vykęs Vilniaus tarptautinis folkloro festivalis „Skamba, skamba kankliai“, o prieš tai, prasidėjęs kartu su Kauno dienomis laikinojoje sostinėje, nuvilnijo net devynias dienas trukęs Kauno folkloro festivalis „Atataria lamzdžiai“.
Vilniaus festivalis, švenčiamas nuo 1973 metų, o šiemet vykstantis jau 31 kartą, turi susiformavusias senas tradicijas. Vilniečiai, neabejingi etninei kultūrai, jo laukia kiekvieną pavasarį, paskutinę gegužės savaitę. Kauno folkloro festivalis susikūrė daug vėliau ir, pasak vilnietės etnomuzikologės Zitos Kelmickaitės, yra tik Vilniaus festivalio „atitarimas“ Kaune.


Aštuntoji Pažaislio vasara

Pažaislio muzikos festivalio žiūrovai

Jau aštuntą kartą Pažaislio vienuolynas atvėrė vartus muzikai, kuri, nuskambėjusi pirmajame festivalio koncerte viename gražiausių Lietuvos gamtos, meno ir architektūros kampelių, bus atliekama ir kitose Kauno miesto ir rajono bažnyčiose, muziejuose, Vytauto Didžiojo universitete ir Kauno pilyje, Rotušėje, filharmonijoje, Žemaitkiemio dvare, Pociūnų aerodrome, žada pasiekti ir Plungę... Šios erdvės suteiks mums galimybę išgirsti atlikėjus iš trylikos pasaulio šalių. Be Lietuvos menininkų, festivalyje klausysimės atlikėjų iš Austrijos, Gruzijos, JAV, Vokietijos, Japonijos, Rusijos, Lenkijos, Belgijos, Šveicarijos, Italijos, Prancūzijos, Slovėnijos. Tai trys simfoniniai ir trys kameriniai orkestrai, keturi chorai ir kvartetai, trys trio ir trys ansambliai, bigbendas ir kvintetas. Diriguos vienuolika dirigentų iš JAV, Vokietijos, Japonijos, Lenkijos, Italijos, Prancūzijos ir, žinoma, Lietuvos, dalyvaus apie 80 solistų ir aktorių, numatomos penkerios premjeros. Skambės V.Kudirkos, Maironio ir K.Bradūno poezija.


Išrinkti skulptūrų simpoziumo laureatai

Geriausio darbo autoriumi išrinktas pirmą kartą simpoziume dalyvavęs skulptorius Stasys Juraška, sukūręs išraiškingą skulptūrą „Saldus miegas“

Gegužės 22-ąją Vilnojos ežero pakrantėje, Sudervėje, baigėsi trečiasis tarptautinis Lauko akmens (granito) skulptūrų simpoziumas “Vilnoja 2003”. Geriausio darbo autoriumi išrinktas pirmą kartą simpoziume dalyvavęs skulptorius Stasys Juraška, sukūręs išraiškingą skulptūrą “Saldus miegas”, vaizduojančią užsimerkusio berniuko galvą, padėtą ant rankos.
Antrąją premiją pelnė skulptorius Algirdas Kuzma už prieš trejus metus pradėtą kurti skulptūrą “Kryptis 3”, trečią - viešnia iš Armėnijos, žinoma skulptorė Mariam Akobjan už vieną iš dviejų Vilnojos skulptūrų parkui sukurtų skulptūrų “Didysis sprogimas”.


Poezijos pavasarėlis – poetui paminėti

Maestro Jurgis Gaižauskas – nuolatinis
poezijos pavasarėlių laureatas

Gražia tradicija Varėnos rajone tapo poezijos pavasarėliai, rengiami tyliame senovinime Pauosupės kaime, šalia įsisupusios į dzūkiškus šilus ir prigludusios prie čiurlenančio Uosupio poeto Anzelmo Matučio drevės.
Šiųmetis poezijos pavasarėlis buvo kiek kitoks – surengtas poeto 80-ojo jubiliejaus proga ir vykęs dėl prasto oro, deja, ne prie drevės, o Rudnios specialiosios mokyklos salėje. Anot šventės sumanytojos ir organizatorės Rudnios specialiosios mokyklos direktorės Birutės Švagždienės, šiemet į renginį sugužėjo bene daugiausia dalyvių ir žiūrovų. Pilnutėlėje mokyklos salėje šurmuliavo Varėnos rajono, Alytaus miesto ir rajono, Marijampolės rajono Igliaukos vidurinių mokyklų moksleiviai. Šį kartą poezijos šventė netradicinė dar ir tuo, kad joje dalyvavo ir neįgalūs vaikai.