Atnaujintas 2003 m. birželio 6 d.
Nr.44
(1148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Aktualijos
Katalikų bendruomenėse
Ūkis
Nuomonės

Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Vilniaus dekanate

Vargonų gausmas

Iš kairės: prof. Leopoldas Digrys, vargonų meistras Laimis Pikutis ir vargonų intonatorius Norbertas Špėtas iš Vokietijos

Šv. Kazimiero bažnyčioje -
tikrų vargonų gausmas

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotraukos

Vilnius. Šv. Kazimiero bažnyčioje sumontuoti ir jau baigti intonuoti puikūs mechaniniai “Oberlinger” firmos vargonai. Beveik keturių milijonų litų sąmatinės vertės instrumentą, kaip sakė Šv. Kazimiero bažnyčioje veikiančio Religinės muzikos centro vadovas prof. Leopoldas Digrys, pavyko įsigyti už simbolinę kainą. Tai galima vadinti daline Vokietijos Karlsruhės miesto evangelikų bažnyčios labdara.
Vargonai - istoriniai, teko kai ką restauruoti, atstatyti balsus, XVIII amžiaus fasadą. Vargonus intonavo vienas geriausių šios srities specialistų iš Vokietijos Norbertas Špėtas.
Lėšų šiems vargonams yra skyrusi Lietuvos Vyriausybė ir Vilniaus savivaldybė. Juk jau dvylika metų Šv. Kazimiero bažnyčioje vyksta nemokami sekmadieniniai koncertai visuomenei - vadinami religinės muzikos ir susikaupimo valandomis.
Buvusių Šv. Kazimiero bažnyčios vargonų likimas nežinomas. Kai po visokiausių patirtų negandų (sovietiniais laikais čia buvęs vyno sandėlis, o vėliau - netgi ateizmo muziejus) Šv. Kazimiero bažnyčia buvo grąžinta tikintiesiems, vargonų čia jau nebebuvo. Atlikus pastato restauraciją ir 1991 m. kovo 3 d. bažnyčią vėl pašventinus, iš Amerikos jėzuitų buvo gauti kompiuteriniai vargonai. Tai suteikė galimybę pradėti sekmadieninius koncertus - tokius, kokie vykdavo Katedroje, kai ši buvo paversta Paveikslų galerija. Tačiau, kaip sakė prof. L. Digrys, kompiuteriniai niekada neatstos tikrų vargonų. Profesorius džiaugiasi, kad dabar žodžiais nenusakomas tikrų vargonų gausmas vėl užtvindys Šv. Kazimiero bažnyčios erdvę, pasiekdamas toliausius besiklausančiųjų širdies kampelius.
Birželio 6 dieną Šv. Kazimiero bažnyčioje rengiamos naujųjų vargonų pašventinimo iškilmės. Šventinis instrumento pristatymas visuomenei truks visą vasarą. Birželio ir liepos sekmadieniais per tradicines religinės muzikos ir susikaupimo valandas čia koncertuos žymiausi lietuvių vargonininkai su kitais atlikėjais, rugpjūtį - vargonininkai iš Latvijos, Lenkijos ir Vokietijos.
- Naujieji vargonai - puiki dovana artėjančiam Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios 400 metų jubiliejui, - sakė bažnyčios prefektas kun. jėzuitas Lionginas Virbalas. Jubiliejus bus minimas 2004 metais.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija