Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Jaukumo salelė sostinės senamiestyje

„Rūtos galerijos“ savininkė
Rūta Elkimavičiūtė

Autoriaus nuotrauka

Įsigyti dovaną kokios nors šventės proga sostinėje duris atvėrė „Rūtos galerija“. Ji yra Vokiečių gatvėje, bet ne prie pat jos, o keletą amžių išstovėjusių namų kieme. Galerijos savininkė Rūta Elkimavičiūtė „XXI amžiui” pasakojo, jog turėti tokią meno galeriją buvo jos sena svajonė. Gyventi į sostinę mergina persikėlė iš Kauno kartu su savo tėvais ir vyresniuoju broliu. Vakarais Rūtos laukia verslo vadybos specialybės studijos Vilniaus universitete.
Išsinuomojusi patalpas sostinės senamiestyje, iš pat pradžių jose ketino įsteigti žmonėms jaukumo suteikiančią ramybės ir grožio salelę. Vis sugrįždavo į gimtąjį Kauną, kur artimai susipažino su Kristina Milukaite ir Egle Mickute. Jų darbas buvo tampriai susijęs su meno galerijomis. Su kaunietėmis Rūta užmezgė glaudų ryšį. Naujosios pažįstamos buvo puikios patarėjos ir geros savo darbo žinovės. Kristina su Rita netgi atvykdavo į Vilnių ir konsultuodavo, kaip turėtų atrodyti Rūtos išsvajota jaukumo salelė.
Sumanius čia įsteigti interjero detalių parduotuvę, netrukus planai suiro kaip kortų namelis. Keliaujant po Estiją su draugu, kuris užsiėmė apdailos medžiagų prekyba, likimas lėmė sutikti dolomito apdirbimo specialistą. Jo geriausias draugas buvo skulptorius. Šis mielai sutiko, kad jo darbai būtų eksponuojami Vilniuje.
Rengiant galeriją, Rūta dažniausiai pasikliovė savo jėgomis. Nenorėdama pasirodyti baltarankė, pati netgi dažė, su draugais sukalė lentynas. Simpatiška vilnietė teigė, jog galerija pareikalavo nedidelių investicijų. “Aš noriu dirbti tokį darbą, kuris man patiktų. Iš tokio verslo nesitikiu praturtėti. Anksčiau pati bandžiau piešti, nors tam didelio talento neturėjau. Dabar man atsivėrė galimybė regėti kitų menininkų darbus“, - atviravo R. Elkimavičiūtė.
„Rūtos galerija” išsidėsčiusi per du aukštus. Pirmajame - dailės salonas. Meno kūrinį čia gali įsigyti vidutines pajamas gaunantis žmogus. Salone buvo eksponuoti vilniečių Auros Tamonytės lovatiesės iš skiautinių, Mildos Jonušauskienės tapyba, Noros Blaževičiūtės keramika bei kitų pakankamai žinomų menininkų darbai. Eksponuoti tinkamus kūrinius atrenka galerijos savininkė ir Dailės akademijos diplomą turinti konsultantė.
Antrasis galerijos aukštas skirtas profesionalaus meno parodoms rengti. Čia jau buvo galima susipažinti su vilnietės Miglės Kosinskaitės kūryba. Tai pirmoji vilnietės personalinė paroda jos gimtajame mieste. Ateityje čia netgi galės apsiginti savo diplominius darbus Dailės akademijos absolventai.

Bronius VERTELKA
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija