Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

S. Dariaus ir S. Girėno žygdarbio 70-mečiui

Kauno aeroklubo lakūnai Viktoras Ramonas ir Gintautas Staniulis lėktuvu PA-30 išskrido į Ameriką
Skrieja aviakonstruktoriaus V.Kensgailos atkurtas S. Dariaus ir S. Girėno lėktuvas „Lituanica“

Aviakonstruktorius Vladas Kensgaila atkūrė
S.Dariaus ir S.Girėno lėktuvą „Lituanica“

Ričardo Šaknio ir Gintaro Lukoševičiaus (ELTA) nuotraukos

Kauno lakūnai pakartos skrydį per Atlantą

Du Kauno aeroklubo lakūnai Viktoras Ramonas ir Gintautas Staniulis, minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno „Lituanicos“ skrydžio per Atlantą 70-ąsias metines, penktadienį lėktuvu PA-30 išskrido į Ameriką ir ketina grįžti atgal į Kauną.
Lakūnai į kelionę išlydėti iš Aleksoto S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo. Lakūnams įteiktas paštas, S. Dariaus ir S. Girėno testamentas. Po to lėktuvas PA-30, lydimas dviejų Kauno aeroklubo lėktuvų JAK-52, pradėjo skrydžio per Atlantą maršrutą.
Numatoma, kad transatlantinis skrydis į Niujorką tęsis 34 valandas, o į Lietuvą lakūnai turėtų sugrįžti liepos 19 dieną. Tačiau skrydžiui trukdo sudėtingos meteorologinės sąlygos.
Primename, kad 1933 m. liepos 15 dieną, 6 val. 24 min. (Niujorko vasaros laiku), pakilę iš Niujorko Floyd Bennet aerodromo, lietuviai (JAV piliečiai) lakūnai S. Darius ir S. Girėnas lėktuvu „Lituanica“ perskrido Atlanto vandenyną, liepos 17 dieną, 0 val. 36 min. (Berlyno laiku), žuvo tuometinėje Vokietijoje, šalia Kuhdamm kaimo, Soldino apylinkėse (dabartinė Lenkijos teritorija, Pščelniko kaimas).
Lakūnai planavo skristi maršrutu Niujorkas-Niufaundlendas-Atlanto vandenynas-Airija-Londonas-Amsterdamas-Svinemiundė-Karaliaučius-Kaunas (iš viso 7186 km). Dėl blogų oro sąlygų ties Airija jie pasuko į šiaurę ir per Škotiją bei Šiaurės jūrą pasiekė Vokietiją. Iki katastrofos vietos per 37 val. 11 min. nuskrido 6411 km. Iki skridimo tikslo - Kauno - buvo likę vos 650 km.
S. Darius ir S. Girėnas pasiekė antrą rezultatą pasaulyje transatlantine trasa pagal skridimo nuotolį ir ketvirtąjį - pagal išbūtą ore laiką. Pasaulio aviacijos istorijoje skridimas minimas kaip vienas tiksliausių. Jo metu gabentas oro paštas iš Šiaurės Amerikos į Europą.

„Lituanica“ skrenda aplink Lietuvą

Grupės orlaivių skrydžiu aplink Lietuvą prasidėjo renginiai, skirti legendinių lakūnų S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą 70-osioms metinėms paminėti. Kartu su kitais skrieja ir aviakonstruktoriaus Vlado Kensgailos atkurtas S. Dariaus ir S. Girėno lėktuvas „Lituanica“. Orlaivių įgulos dalyvaus susitikimuose su visuomene. Skrydžiai baigsis rugpjūčio 29-31 dienomis tarptautinėmis akrobatinio skraidymo varžybomis S. Dariaus ir S. Girėno taurei laimėti Kauno S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija