Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Skraidantis gigantas

Neseniai įvykusiose Sankt Peterburgo 300 metų iškilmėse iš visų aukštųjų svečių Sankt Peterburgo Pulkovo oro uoste nusileido milžiniškas JAV prezidento Džordžo Bušo lėktuvas, sukėlęs minios susižavėjimą ir nuostabą. Pulkovo oro uosto pareigūnai ir visi kiti sužiuro ne tik į galingiausios pasaulio valstybės prezidentą ir jo žmoną, bet į jo milžinišką lėktuvą. Iš tiesų tai ne lėktuvas, o skraidantys Baltieji rūmai. Pakanka paminėti kai kuriuos šio oro giganto duomenis: lėktuvo ilgis – 70,7 m, aukštis – 19,3 m, sparnų plotis – 59,6 m, maksimalus skridimo aukštis – 13746 m, maksimalus greitis – 1129 km per valandą, lėktuvo pakėlimo svoris 374850 kg, ekipažas – 26 žmonės.
Šis prezidentinis „Boeing“ (kaip ir dar vienas lygiai toks pats atsarginis lėktuvas) buvo pagamintas 1990 metų rudenį ir kainavo nei daugiau, nei mažiau – 660 milijonų dolerių! Netgi turtingajai Amerikai tokia suma yra pakankamai įspūdinga. Neatsitiktinai JAV spaudoje buvo rašoma, kad JAV prezidentas Dž.Bušas vyresnysis, dabartinio prezidento tėvas, pirmą kartą įžengęs į prezidentinį lėktuvą ir pamatęs tokį technikos stebuklą, vidaus įrangą, pasakė: „Dieve mano! Kaip gerai, kad šį lėktuvą užsakė dar Ronaldas Reiganas. Vargu ar mano rinkėjai būtų atleidę man už tokį dalyką“.
JAV prezidento lėktuvas pastatytas pagal „Boeing“ – 747 modelį. Tačiau jis nuo keleivinių šios modifikacijos orlaivių skiriasi kaip diena nuo nakties. Jis gali nuskristi nenutūpdamas 15 tūkst. kilometrų, išvystydamas beveik garso greitį. Taip pat, reikalui esant, degalais galima užpildyti ore. Be pačios moderniausios elektronikos, lėktuve yra 85 neįmanomi pasiklausyti jokiomis priemonėmis telefono aparatai, 19 modernių televizorių aparatų, galinčių priimti programas visų šalių, virš kurių teritorijų skrenda JAV prezidento lėktuvas. Prezidento apartamentų lėktuve galėtų pavydėti bet koks pasaulio penkių žvaigždučių viešbutis. Be prezidento kabineto, dar yra miegamasis, šalia kurio įrengtas modernus dušas, medicinos punktas su chirurginiu stalu, taip pat yra ir masažo kambarys.
Rengiantis prezidento lėktuvo skrydžiui jo pakrovimas vyksta ypatingo saugumo sąlygomis. Paprastai prezidento sraigtasparnis, pakilęs iš vienos Baltųjų rūmų pievelės, nusileidžia tiksliai už 90 metrų nuo lainerio trapo. „Keleivis Nr. 11“ – toks JAV specialiosios tarnybos sugalvotas nacijos vadovo kodinis pavadinimas. Esant blogam orui prezidentą į aviacijos bazę veža specialus automobilių kortežas, kurį sudaro visiškai vienodi šarvuoti automobiliai. Teroristai negali sužinoti, kuriame iš jų yra prezidentas. Skrydžio metu prezidento lėktuvą dažnai lydi keli kariniai naikintuvai, tačiau, esant reikalui, jis gali apsiginti ir pats. Prezidento lėktuve įrengti labai efektyvūs radarų slopinimo prietaisai, taip pat specialūs priešraketiniai sviediniai, daug kitų apsaugos priemonių, apie kurių paskirtį ir veikimą niekur neskelbiama ir visa tai laikoma griežčiausia paslaptimi.
Prezidentas Dž.Bušas savo lėktuve įvedė kur kas griežtesnę tvarką nei jo buvę pirmtakai. Lėktuve uždrausta rūkyti, bet prezidentas apsimeta nežinąs, jog užkietėję rūkoriai rūko lainerio tualetuose. Prezidentas Dž.Bušas pasisakė už tai, kad sekmadieniais lėktuve vyktų bažnytinės pamaldos.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija