Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pasaulio lietuvių dainų šventę pasitinkant
Didžioji tautos šventė

Niekas nežino, kas buvo tas pirmas žmogus, pasiūlęs sukviesti į vieną būrį chorų dainininkus ir dirigentus. Tačiau tai įvyko 1843 metais Šveicarijoje, kur ši tradicija gyvavo net 92 metus. Paskutinėje, XXV dainų šventėje dalyvavo net 166 chorai, 12 tūkst. dainininkų. Viena didžiausių dainų švenčių Europoje buvo surengta 1928 metais Vienoje. Į ją suvažiavo apie 200 tūkst. dainininkų.
Praėjus 26 metams nuo pirmosios Europoje įvykusios dainų šventės, savo pirmąją šventę surengė Estijos dainininkai, o 1873 – metais ir Latvijos. Lietuvoje pirmoji dainų šventė buvo surengta tik 1924 m. rugpjūčio 23 – 25 d. Kaune.
Lietuvių dainų šventė, vyksianti kitą savaitė – pirmoji šventė XXI amžiuje, taip pat pirmoji per visą švenčių istoriją, kai menines programas jungia bendra tema, kokią nusako vienas žodis MES – tai visi tie, kurie čia gyvename, dirbame ir kuriame, ir pasauliui norime prisistatyti tokie, kokie esame. Šventės rengėjai siekia, kad meninės programos atlieptų visų amžiaus ir socialinių grupių žmonių lūkesčius, sudomintų ir praturtintų, padėtų susivokti, kad mūsų kultūra, kalba, papročiai, liaudies dainos pasaulio kontekste yra unikumas. Šokdami, muzikuodami, rodydami savo kūrybą mes liudijame save kaip išsilavinusią ir kultūringą tautą. Būtent taip elgėsi šveicarai, sukūrę dainų šventę kaip reiškinį, kaip formą masiniam dainavimui, muzikavimui, tuo sudominę kitas Europos valstybes. Lietuva su meile ir atsakomybe tęsia daugiau kaip prieš 150 metų Europoje užgimusias kultūros tradicijas.
Šiais metais dainų šventėje dalyvaus 28 tūkst. šokėjų, dainininkų, muzikantų, tautodailininkų, kitų žanrų atlikėjų. Apie tai, kuo ypatingos šių metų Dainų šventės atskiros programos, kaip jos buvo rengiamos, paklausėme Lietuvos liaudies kultūros centro specialisčių: LLKC direktoriaus pavaduotojos, Folkloro dienos kūrybinės grupės vadovės Vidos Šatkauskienės, Ansamblių vakaro koordinatorės Genovaitės Juknevičienės, choreografijos poskyrio vadovės, Šokių dienos meno vadovės pavaduotojos Snieguolės Einikytės ir muzikos poskyrio vadovės, Dainų dienos kūrybinės grupės narės Aurelijos Andrejauskaitės.