Atnaujintas 2003 m. birželio 27 d.
Nr.50
(1154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Gimtas kraštas


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Vilkaviškio dekanate

Iškilmingos šventės dalyviai (iš kairės): kun. Vytautas Kajokas, mons. Vincentas Bartuška, vyskupas Rimantas Norvila, kun. Vladas Bilius ir vyskupas Juozas Žemaitis

Ypatingas jubiliejus

Virbalis. Šiame viename seniausių Vilkaviškio vyskupijos miestų, dar vadinamame karališkuoju, nes prieš 500 metų Sūduvos girių glūdumoje, pačioje Paprūsėje, Nova Volios vardu jį įkūrė karalienė Bona, per Sekmines vyko neįprastos iškilmės. Parapiją lankė Vilkaviškio vyskupai Rimantas Norvila ir Juozas Žemaitis. Jie aukojo dvejas šv.Mišias, Virbalio ir aplinkinių parapijų jaunimui teikė Sutvirtinimo sakramentą.
Sumos šv. Mišios buvo ypatingai iškilmingos. Jų liturgiją atnašų procesija ir įsitraukdami į visuotinę maldą, giesmėmis paįvairino bažnytinės organizacijos, mokyklos bendruomenė ir sutvirtinamieji. Kartu su vyskupais ir vyskupijos generalvikaru mons. kun. Vincentu Bartuška už parapiją, jos žmones maldą aukojo Virbalio altaristas kun. Vladas Bilius, minėdamas savo kunigystės 70–ies metų sukaktį.

Aleksoto dekanate

Poezijos vakaro Ringauduose dalyviai. Antras iš dešinės - Tabariškių klebonas
kun. Jordanas Kazlauskas, šeštas iš kairės - Gražiškių klebonas kun. dr. Algirdas Kanapka

Poezijos vakaras

TABARIŠKIAI. Jau treti meta birželio pradžioje Ringauduose, prie Tabariškių Kristaus Karaliaus bažnyčios, organizuojami poezijos vakarai. Pirmaisiais metais buvo nedrąsus bandymas. Savo poeziją skaitė kultūros ir švietimo darbuotojos. Tai Janina Brazauskienė, Jūratė Dailidėnienė, Vera Vasiljeva, Zita Pranckevičienė ir ringaudiškė rašytoja Janina Giedraitienė. Kitais metais, be poečių Zitos Gaižauskaitės ir J.Giedraitienės, savo eiles skaitė ir jaunieji Noreikiškių vidurinės mokyklos kūrėjai. Jiems tai didelis išbandymas, juk jų klausosi tikri poetai.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Kunigystės 25-metį šventę trys seminarijos bendrakursiai - kan. Petras Merliūnas,
kun. Stasys Puidokas ir kun. Kęstutis Bekasovas

Išlaikė 25-erių metų kunigystės egzaminą

Šilalė. Nors birželio 11-oji buvo eilinė darbo diena, visgi į Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią gausiai rinkosi parapijos tikintieji. Mat visi žinojo, kad atvyks Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, ir bus švenčiama šios bažnyčios klebono dekano kan. Petro Merliūno 25-erių kunigystės metų sukaktis. Tai tarsi išlaikytas rimtas egzaminas. Šioje prasmingoje šventėje, be gausaus parapijiečių būrio, pagerbti dekano atvyko ne tik Telšių vyskupas, bet ir buvę sukaktuvininko bendramoksliai seminarijoje kunigai Kęstutis Bekasovas ir Stasys Puidokas. Visiems trims čia, Šilalėje, buvo savotiška jubiliejinė šventė. Tiesa, pasak kan. P.Merliūno, jų kursas buvo nedidelis – tik dešimt gavo kunigystės šventimus. O dabar į šventę atvyko tik du buvę bendramoksliai, kiti dėl įvairių priežasčių negalėjo dalyvauti. Tačiau šventėje dalyvavo keletas Šilalės dekanato parapijų kunigų, buvo kunigų iš kaimyninių dekanatų.


Kaišiadorių vyskupijoje

Širvintų dekanate

Kun. Petras Purlys priima vaikų atneštas atnašas

Kunigas - mūsų žemės druska

ŽELVA. Birželio 15-ąją, sekmadienį, prie Želvelės upelio įsikūrusio Želvos miestelio link važiavo automobiliai, būreliais ėjo žmonės. Iš čia kilusiam kunigui, Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios klebonui kun. Petrui Purliui, tai buvo iškili 20 kunigystės metų paminėjimo diena, o Želvos Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje paaukotos šv. Mišios šiam jubiliejui pažymėti.
Pagerbti kunigo atvyko Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios altaristas mons. Vincas Pranckietis, Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios altaristas kun. Petras Tavoraitis. Šv. Mišias aukojo Kauno Šv. Kryžiaus (karmelitų) bažnyčios klebonas kun. Emilis Jotkus, Balninkų bažnyčios klebonas kun. Rimantas Laniauskas, Ukmergės Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas dekanas kun. Gintautas Kabašinskas, Šešuolių ir Zibalų bažnyčių klebonas kun. Stasys Linda, Žemaitkiemio bažnyčios klebonas kun. Šarūnas Petrauskas, Kavarsko bažnyčios klebonas kun. Norbertas Martinkus.


Panevėžio vyskupijoje

Krekenavos dekanate

Sekminių džiaugsme

UPYTĖ. Birželio 13 dieną į Šv. Karolio Baromėjaus bažnytėlę susirinko apie 300 žmonių iš įvairių Lietuvos kampelių: Kauno, Vilniaus, Utenos, Panevėžio, Kupiškio, Zarasų, Šiaulių ir Tauragės. Tai dešimtoji Aklųjų ir silpnaregių draugijos maldos diena, kur neįgalieji susitinka drauge pabūti su bendro likimo žmonėmis iš visos Lietuvos. Tokias dienas organizuoja Katalikiškasis Prano Daunio fondas – viena katalikiškųjų organizacijų, kurios tikslas – kelti aklųjų ir silpnaregių dvasią, stiprinti juos ir remti kultūriniame gyvenime.

Pirmoji Komunija

Krekenava. Švč. M.Marijos garbei kiekvieno mėnesio 15 dieną vyksta pamaldos, kurias aukoja kaskart vis iš kito vyskupijos dekanato (jų yra devyni) atvykę kunigai. Šiemet birželio 15-oji sutapo su Šv. Antano atlaidais ir vaikų Pirmąja Komunija. Sumos šv. Mišias aukojo ir pamokslą pasakė Uliūnų klebonas kun. A.Keina. Krekenavos klebonas kan. Petras Budriūnas 49-iems Krekenavos, septyniems Žibartonių ir trims Linkaučių mokyklų mokiniams suteikė Pirmąją Komuniją. Dar ir liepos 20-ąją Rodų koplytėlėje grupė Naujarodžių mokyklos mokinių priims Pirmąją Komuniją.


Kauno arkivyskupijoje

Kauno I dekanate

Devintinės

Kaunas. Eucharistiją (Sakramentą ir Švč. Sakramentą) Kristus įsteigė per Paskutinę vakarienę, Didįjį ketvirtadienį. Dėl prasidedančio Kristaus kančios minėjimo, negalėdama pakankamai džiaugsmingai švęsti, Katalikų Bažnyčia Eucharistijos paslapties pagerbimą nukelia į devintą ketvirtadienį po Kristaus prisikėlimo. Todėl Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmė vadinama Devintinėmis.


Šiaulių vyskupijoje

Kelmės dekanate

Kelmė. Švč. Švč. M.Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje įvyko septintoji regioninė chorų šventė, kurioje, be trijų kelmiškių chorų, dalyvavo Tytuvėnų, Baisogalos, Kuršėnų Naujosios Akmenės ir Pakruojo chorai. Choristus bei jų vadovus pasveikino ir už gražią šventę dėkojo rajono vicemeras Romas Atkočaitis, apskrities viršininko pavaduotojas Leonas Strazdauskas, Kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Algimantas Krutkevičius. Įspūdingai skambėjo jungtinio choro atliekama daina „Šviesa amžinoji dainos“ ir giesmė „Šv. Cecilijai, chorų globėjai“.