Atnaujintas 2003 m. birželio 27 d.
Nr.50
(1154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Gimtas kraštas


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno I dekanate

Devintinės

Kaunas. Eucharistiją (Sakramentą ir Švč. Sakramentą) Kristus įsteigė per Paskutinę vakarienę, Didįjį ketvirtadienį. Dėl prasidedančio Kristaus kančios minėjimo, negalėdama pakankamai džiaugsmingai švęsti, Katalikų Bažnyčia Eucharistijos paslapties pagerbimą nukelia į devintą ketvirtadienį po Kristaus prisikėlimo. Todėl Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmė vadinama Devintinėmis.
Ši procesija skiriasi tuo, kad sustojama prie keturių papuoštų altorėlių ir giedamos visų keturių Evangelijų ištraukos. Evangelijos pagal Matą ištrauka kalba apie Jėzų Mokytoją. Evangelijos pagal Morkų ištrauka pristato Jėzų – nežemiškų galių valdytoją – stebukladarį. Evangelijos pagal Luką ištrauka pateikia žinią apie Kristų - Eucharistijos įsteigėją. Evangelijos pagal Joną ištrauka pristato mums Jėzų - dieviškos gyvybės davėją.
Kristaus Prisikėlimo parapijoje Devintinių procesija vyko sekmadienį. Po vakaro šv. Mišių pirmą kartą iškilminga procesija ėjo į atstatomąją Paminklinę Prisikėlimo bažnyčią. Šiame šventiniame šurmulyje kiekvieno iš mūsų atmintyje lieka skirtingi vaizdiniai, mintys. Įsiminė geranoriški gyventojai, prie kurių namų buvo rengiami altorėliai. Jie padėjo altorėlius papuošti gėlėmis, pasaugoti nuo vėjo išdaigų. Prieš pajudant procesijai, smalsūs praeiviai domėjosi, kas gi rengiama ir kodėl puošiami stalai.
Gyventojai turėjo puikią progą pamąstyti apie tai, ką jiems reiškia Kristus. Mokyklos kieme žaidęs vaikas pastebėjo procesiją ir puolė plyšaudamas, kiek tik jo balselis leido, kviesti draugą. Mažam vaikui tai gražus reginys, o suaugusiesiems? Ar mes tikrai praaugę tuos mažylius savo tikėjimu? Norisi sakyti “taip”, bet lieka rimta abejonė, girdint, kad ...“kunigas dalija baltus paplotėlius”... Devintinių procesija – Dievo kelias ir pro mūsų namus.
Duok Dieve, kad mūsų namai ir širdys būtų dėkingos ir atviros Dievo veikimui.

Aušrelė KRUNGLEVIČIŪTĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija