Atnaujintas 2003 m. liepos 9 d.
Nr.53
(1157)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Gimtas kraštas
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsniai
Poezija
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės

Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tokį Jį pažinojau…

Mane labai skaudina mūsų krašto oficiali dvasinė situacija, kai ir spaudoje, ir televizijoje tik ir girdi šou, visokius iškraipytus klasikos teatre pastatymus, dailės vienadienius fluksus ir pan. O svarbiausia – užmirštame ką tik išėjusias ar šalia mūsų gyvenusias ar gyvenančias asmenybes, kurios tiek daug davė mūsų tautai, mūsų kraštui, jos kultūrai.
2002-ųjų gruodžio 24 d., per pačias Kūčias, sukako lygiai 85-eri nuo poeto, vertėjo, redaktoriaus, publicisto, visų kultūros įstaigų (muziejų, bibliotekų) iniciatyvų rėmėjo Eugenijaus Matuzevičiaus gimimo. Nei „Literatūra ir menas“, kur ne vienerius metus dirbdamas jis atvedė į literatūrą gražų būrį dabar žinomų poetų ir rašytojų, net trumpu straipsneliu jo neprisiminė, neprisiminė nei televizija. Ak, kuo virtome? Juk ir mes išeisim, nė vienas žmogus tiek, kiek ąžuolas, negyvena. Ar norime, kad mūsų vaikai ir vaikaičiai taptų mankurtais?! Turbūt nepaisytume, kad mūsų kultūra, „einant į Europą“, būtų sutrypta, ištrinta?! Europoje be savito žodžio, savitos kultūros mes nereikalingi. Na, pasibariau, įskaudinta tokio abejingumo, nesirūpinimo tautos dvasinėmis vertybėmis, imsiu kalbėti jau konkrečia tema.
Taigi rašytojas Eugenijus Matuzevičius.
Pirmąkart jį pamačiau 1948-aisiais Kaune, literatūros vakare, aukštą (toks man, gimnazistei, tada atrodė), liekną ir su tamsiarėmiais akiniais. O konkrečiai susidūriau jau po studijų Vilniaus universitete, kai pradėjau dirbti „Kauno tiesos“ redakcijoje. Kuravau kultūrą ir, aišku, teko daug bendrauti su dailininkais, aktoriais, rašytojais. Pradėjau leisti „Kūrybinę savaitę“, kultūros priedą prie „Kauno tiesos“. Ir tuoj pat E.Matuzevičius „Literatūroje ir mene“ tai pastebėjo, optimistiškai linkėdamas tam leidiniui sėkmės. E.Matuzevičius mokėjo džiaugtis kiekvienu pozityviu įvykiu mūsų dvasiniame pasaulyje, kolegų, jaunesnių ir vyresnių, nauju žodžiu, nauja knyga, sukurtu vaidmeniu ar dailės kūriniu.