Atnaujintas 2003 m. liepos 9 d.
Nr.53
(1157)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Gimtas kraštas
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsniai
Poezija
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės

Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Karaliaus paminklas primins valstybės ir krikščionybės Lietuvoje pradžią

Karalius Mindaugas nuo šiol didingai žvelgs į Vilnių ir Lietuvą

Karalius Mindaugas nuo šiol didingai žvelgs į Vilnių ir Lietuvą. Valstybės dieną sostinėje iškilmingai atidengtas paminklas vieninteliam karūnuotam Lietuvos monarchui.
Paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo Lietuvos, Estijos ir Lenkijos prezidentai, Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija, Liuksemburgo didysis hercogas Anri ir hercogienė Marija Tereza, Rusijos Prezidento įgaliotasis atstovas Georgijus Poltvačenko, Maskvos meras Jurijus Lužkovas, Kaliningrado srities gubernatorius Vladimiras Jegorovas, Latvijos vidaus reikalų ministras Janis Gulbis, tūkstančiai vilniečių ir sostinės svečių.
Ceremoniją pradėjo skardžių trimitų sąšauka nuo Gedimino bokšto ir aikštės prie Nacionalinio muziejaus, simbolizavusi didingą Lietuvos praeitį ir garbingą amžių tęsinį. Dundant būgnams buvo įneštos visų Lietuvos miestų ir miestelių savivaldos vėliavos, o archajiška sutartinė priminė tolimus pagonybės laikus.


Karaliai, hercogai ir prezidentai susižavėjo legendiniu Vilniaus Arkikatedros lobynu

Atidengę paminklą Lietuvos karaliui Mindaugui, Lietuvos valstybės vadovai ir į Valstybės dienos - Karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-ojo jubiliejaus iškilmes atvykę garbingi užsienio svečiai sekmadienį apžiūrėjo legendinį Vilniaus Arkikatedros lobyną ir kitas sakralinio meno vertybes.
Į Nacionalinio Lietuvos dailės muziejaus padalinį - Taikomosios dailės muziejų atvyko Lietuvos, Lenkijos, Estijos prezidentai Rolandas Paksas, Aleksandras Kvašnievskis, Arnoldas Riuitelis, Švedijos karalius Karolis XVI Gustavas su karaliene Silvija, Liuksemburgo didysis hercogas Anri su žmona Marija Teresa, Rusijos atstovai, ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo ir Vyriausybės nariai, Lietuvoje reziduojantys diplomatai, aukštieji Bažnyčios hierarchai.


Kieno interesais ir valia?

Keistenybės Lietuvos politinio „elito“ sluoksniuose nesibaigia. „Diktatūrą mafijai“ paskelbęs Prezidentas renka populiarumo balus, pasiūlęs Seimui Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, kurios, bent jau teoriškai, turėtų užkirsti kelią valdininkų piktnaudžiavimui ir korupcijai. Tačiau kaip suprasti vieno svarbiausių Prezidento patarėjų Alvydo Medalinsko viešą kišimąsi į viešųjų pirkimų sritį bei valstybinius užsakymus ir kontraktus? A.Medalinskas televizijos laidoje stebėjosi, kodėl taip atsitinka, kad jau keliuose konkursuose pagarsėjusi Jurijaus Borisovo sraigtasparnių remonto bendrovė „Avia Baltika“ nuolat pralaimi konkuruojančiai su ja kitai „Helisotas“ bendrovei.


Naujasis tiltas – triumfo arka karaliui Mindaugui, miestui ir valstybei

Karaliaus Mindaugo tiltas Vilniuje

Tūkstančiai vilniečių ir jų svečių šeštadienio vidurnaktį dalyvavo per Neries upę pastatyto Karaliaus Mindaugo tilto atidarymo iškilmėse ir stebėjo šia proga surengtą įspūdingą ugnies, muzikos, pirotechninių efektų bei saliutų fiestą.
“Tebūnie šis tiltas Vilniaus ateities simbolis. Tebūnie šis tiltas triumfo arka Mindaugui, miestui ir valstybei”, - sakė šventės metu sostinės meras Artūras Zuokas, šiltai sutiktas susirinkusiųjų.